Prawo do spadku drugiego męża

• Autor wątku Autor wątku 2004jack
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

2004jack

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Uprzejmie proszę o poradę w następującej kwestii:

Moi rodzice byli małżeństwem przez kilkadziesiąt lat i dorobili się sporego majątku. Mój ojciec zmarł 2 lata temu. Nastąpiło wówczas dziedziczenie ustawowe spadku po moim ojcu (mojej mamy i moje).

Obecnie moja mama planuje drugie małżeństwo. Jej przyszły małżonek ma z nią zamieszkać. Oboje przyszli małżonkowie zgadzają się na to, aby żadne z nich w żaden sposób nie dziedziczyło po drugim.

W jaki sposób uregulować prawnie tą sytuację. Czy wystarczy testament i intercyza? Czy sprawę ta mógłby uregulować na przykład jedynie ślub kościelny, bez zawierania ślubu cywilnego (czy wówczas byliby małżeństwem w rozumieniu prawa?) Czy nadal każdemu z małżonków będzie przysługiwało prawo do zachowku?

Sprawa jest dość zawiła, tym bardziej dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc.

Ślub kościelny powoduje takie same skutki prawne jak ślub cywilny.
Zamiast testamentu, intercyzy itp. małżonkowie mogą pójść do notariusza i podpisac umowy zrzeczenia sie dziedziczenia:
KC:
"Art.*1048.*Spadkobierca ustawowy może przez umowę z przyszłym spadkodawcą zrzec się dziedziczenia po nim. Umowa taka powinna być zawarta w formie aktu notarialnego.
Art.*1049.*§*1.*Zrzeczenie się dziedziczenia obejmuje również zstępnych zrzekającego się, chyba że umówiono się inaczej.
§*2.*Zrzekający się oraz jego zstępni, których obejmuje zrzeczenie się dziedziczenia, zostają wyłączeni od dziedziczenia, tak jakby nie dożyli otwarcia spadku."

sprawa nie jest zawiła;

oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie zawarcie umowy zrzeczenia się dziedziczenia pomiędzy małżonkami;

poza tym przypadkiem;

nie można wyłączyć prawa do zachowku w normalnej sytuacji - chyba że małżonek wydziedziczy drugiego - ale to odpada (por. podstawy wydziedziczenia);

jeśli kazdy z małżonków chce ograniczyć prawo drugiego, to może spisać testament na zstępnych- wówczas będzie miał prawo tylko do połowy tego co by normalnie dostał-zachowek;

ale to tylko prawo i można zaniechać jego dochodzenia;

sąd stwierdza spadek po małżonku; a ew. drugi małżonek od spadkobierców dochodzi zachowku w odrębnej sprawie;

jeśli mama chce, abyś tylko Ty przejął jej majątek wówczas może zawrzeć umowę dożywocia; to samo może zrobić druga strona;

oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie zawarcie umowy zrzeczenia się dziedziczenia pomiędzy małżonkami;
w takiej sytuacji małżonek drugiego i jego zstępni będą traktowani tak, jakkgdyby nie dożyli otwarcia spadu - zmarli przed spadkodawcą - co oczywiście wyłącza ich prawo do spadku i zachowku;

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi!!!
Pozdrawiam!

Powrót