Prawo do spadku, jak się do tego zabrać?

• Autor wątku Autor wątku kajtek31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajtek31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Piszę w imieniu mojej mamy gdyż babcia tej chwili niestety już nie dożyła.
Sytuacja wygląda na mocno zagmatwaną i trudną ale postaram się jakoś po kolei przedstawić.
Babci ojciec miał brata który po sobie nie zostawił żadnych spadkobierców. Babcia jakieś pół roku temu dowiedziała się w ogóle o tym że jej siostra nabyła spadek po stryju. Stryj babci zmarł w kwietniu 78 roku. Babcia posiadała w tym czasie siostrę i brata. Siostra babci na mocy sądu nabyła spadek miesiąc później, lecz wpisu do księgi wieczystej dokonała dopiero 21 lat później. Babci powiedziała iż nabyła spadek na mocy testamentu, lecz babcia jest przekonana na 1000% że żadnego testamentu nie było gdyż stryj babci nie utrzymywał żadnych kontaktów z babci siostrą i nie chciał mieć z nią i jej rodziną nic do czynienia. Można powiedzieć że nie uważał tej strony za rodzinę. Kilkanaście lat temu zmarł babci brat również nie pozostawiając po sobie spadkobierców. Przez kilkanaście lat ciężkiej choroby babci brata nikt się nim nie zajmował oprócz mojej mamy i dziadków. Babci siostra pojawiła się dopiero na pogrzebie. Rok temu babci siostra pojawiła się po spadek po bracie. Na mocy postanowienia sądu nabyła połowę. Dla mojej babci było już tego za wiele. Nie dość że jej siostra nie zajmowała się ani bratem ani gospodarstwem, to nie dała złotówki na pobyty w szpitalach, leczenie czy remonty podupadających zabudowań. Całe gospodarstwo wraz z babci bratem było pod opieką mojej rodziny przez blisko 25 lat.
Babci siostra zachowuje się jak łowca spadków.
Rodzice próbowali się dogadać z babci siostrą i jej rodziną w ten sposób iż moja rodzina zrzeknie się całkowicie praw do spadku który siostra mojej babci nabyła w 78 roku, natomiast ona zrzeknie się praw do spadku po swoim bracie. Obrazowo mówiąc moi rodzice zrzekają się praw do kamienicy i ziemi wokół niej w samym centrum pewnego byłego miasta wojewódzkiego z grubsza wycenionego na jakieś 300-500 tyś, w zamian chcą tylko gospodarstwo wycenione na 20 tyś.
I teraz mam pytanie. Czy babci siostra wpisując wpisu do Ksiąg Wieczystych po 21 latach mogła działać w złej wierze i czy może być to podstawą do pozwu do praw do spadku? Ktoś mi mówił że niektóre rzeczy ulegają przedawnieniu i dokonując wpisu po 21 latach mimo okłamania sądu babci siostra jest już bezkarna. Chodzi o to że na pewno w sądzie pojawiła się jako "jedyny" spadkobierca nie mówiąc że posiada jeszcze rodzeństwo które ma takie same prawa do spadku jak i ona. Babcia była pewna iż żadnego testamentu nie było, ot jej siostra tak powiedziała by dać jej spokój gdyż poproszona o ukazanie testamentu kazała mojej babci się wynosić i straszyła prawnikami.
Proszę o pomoc co mogę dalej zrobić w tej sprawie.

Trzeba wyciągnąć to postanowienie spadkowe, które dotyczyło dziedziczenia po stryju. Tam będzie napisane czy spadek jest z ustawy czy z testamtnu. Jeśli jest z testamentu, to testament przechowywany jest w sądzie spadku - czyli tym właściwym dl amiejsca zamieszkania zmarłego - ponieważ upłynęło sporo lat, to trzeba iść do sądu, który teraz byłby właściwy, iść do przewodniczącego wydziału, pogadać, napisać pismo żeby pokazał testament.
To postanowienie spadkowe można zmienić na podstawie następującego przepisu:
Art.*679.*§*1.*kodeksu postępowania cywilnego: Dowód, że osoba, która uzyskała stwierdzenie nabycia spadku, nie jest spadkobiercą lub że jej udział w spadku jest inny niż stwierdzony, może być przeprowadzony tylko w postępowaniu o uchylenie lub zmianę stwierdzenia nabycia spadku, z zastosowaniem przepisów niniejszego rozdziału. Jednakże ten, kto był uczestnikiem postępowania o stwierdzenie nabycia spadku, może tylko wówczas żądać zmiany postanowienia stwierdzającego nabycie spadku, gdy żądanie opiera na podstawie, której nie mógł powołać w tym postępowaniu, a wniosek o zmianę składa przed upływem roku od dnia, w którym uzyskał tę możność.
§*2.*Wniosek o wszczęcie takiego postępowania może zgłosić każdy zainteresowany.
§*3.*W razie przeprowadzenia dowodu, że spadek w całości lub w części nabyła inna osoba niż wskazana w prawomocnym postanowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku, sąd spadku, zmieniając to postanowienie, stwierdzi nabycie spadku zgodnie z rzeczywistym stanem prawnym.
§*4.*(630) Przepisy § 1-3 stosuje się odpowiednio do zarejestrowanego aktu poświadczenia dziedziczenia.

Nic więcej w tej chwili nie jestem w stanie powiedzieć.
Odpowiadając na pytania:
Prawo do spadku nie ulega przedawnieniu.
Nie ulega przedawnieniu prawo do uzyskania wpisu w księdze wieczystej.
Siostra nie mogła okazać testamentu, bo jeśli na jego podstawie było wydane postanowienie spadkowe to testament taki jest w sądzie spadku.

Serdecznie dziękuje za pomoc. Przynajmniej wiem jak już się do tego zabrać.
Pytanie teraz nr 2 jak napisać pismo do sądu aby ukazano testament.
pozdr.

Powrót