Prawo do Spadku po Mężu - obywatelu Niemiec

• Autor wątku Autor wątku Afrofryta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Afrofryta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.

Piszę forum, ponieważ mam problem i liczę na odpowiedź z Państwa strony.

Rok temu wyszłam za mąż za obywatela Niemiec. Mój mąż jest już na emeryturze. Gdy go poznałam był w związku małżeńskim, lecz pozostawał w separacji kilkanaście lat. Nie żył z żoną już długi czas. Gdy się poznaliśmy, postanowił w końcu zakończyć tę farsę i rozwieźć się z żoną. Ta całe małżeństwo nie pracowała, była obywatelką innego kraju, i po rozwodzie sąd orzekł, iż należy się Jej 60% jego emerytury, co miesiąc dostaje więc na konto tę sumę. Oboje mają 2 dzieci, już dorosłych.

Teraz powstaje pytanie. Ponieważ rok czasu ja pozostaję w małżeństwie z moim mężem, chcę dowiedzieć się jakie mam prawa i obowiązki wobec jego majątku. Była żona mojego męża, jako obca już osoba otrzymuje te 60 % jego emerytury, przy czym mój mąż założył nową rodzinę ze mną, i nie jesteśmy w stanie wyżyć z tej pozostałej kwoty. Czy są jakieś regulacje prawne, dotyczące zaprzestania płacenia jego byłej żonie "alimentów" w momencie gdy mąż zawarł nowy związek małżeński i teraz oboje stanowimy rodzinę? Dodam, iż żyjemy w Niemczech i podlegamy tamtemu prawu.

Czy posiadane przez mojego męża posiadłości i majątek po jego śmierci odziedziczę ja, jako zameldowana w tym domu i dokładająca się do jego utrzymania (niestety pracuję na czarno), czy jego była żona biorąc pod uwagę fakt, iż domy zostały zakupione podczas trwania ich małżeństwa, ale przez mojego męża tylko i wyłącznie?

Nie wiem jak mam rozumieć prawo Niemieckie. Żyjemy z mężem z dnia na dzień, przez fakt, iż większość jego dochodów przekazuje on swej żonie byłej. Czy faktycznie tak jest, że Ta Kobieta musi otrzymywać aż 60 % Jego emerytury?

Czy w momencie, kiedy mój mąż spisał testament, i ja oraz jego dzieci figurujemy w nim jako głowni spadkobiercy, a jego była żona nie, czy ja będę musiała spłacać jego byłą żonę w jakikolwiek sposób?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

D.

Powrót