Prawo do spadku

• Autor wątku Autor wątku kazimierz76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kazimierz76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Umarł mój ojciec. Miałem brata,ale zmarł kilka lat temu zostawiając żonę i dwójkę dzieci. Ja ma trójkę dzieci. Po zmarłym ojcu pozostał dom, mieszkanie ,ziemia i inne nieruchomości. Kto dziedziczy spadek po zmarłym moim ojcu. Czy istnieje takie coś, że można złożyć zastrzeżenie do dziedziczenia przeze mnie spadku. Ze względu na moje skłonności do alkoholu i obawę, że mogę cały spadek (majątek) sprzedać, nie zostawiając nic swoim dzieciom. Proszę o pomoc.
Sprawa bardzo pilna. Dziękuję

Po zmarłym ojcu dziedziczy Pan w 1/2 części oraz dzieci zmarłego przed zgonem Ojca Brata po 1/4 części.
[cytat:165ilrsj]
Czy istnieje takie coś, że można złożyć zastrzeżenie do dziedziczenia przeze mnie spadku.
[/cytat:165ilrsj]
Jeżeli Ojciec Pana nie "wydziedziczył" i nie spełnia Pan przesłanek niegodności dziedziczenia, nie ma możliwości złożenia zastrzeżenia o braku możliwości dziedziczenia.
Kodeks Cywilny:
[cytat:165ilrsj]Artykuł 928 § 1 pkt 3 wylicza 3 grupy przypadków, w których może być orzeczona niegodność. Spadkobierca może być uznany przez sąd za niegodnego, jeżeli:

1) dopuścił się umyślnie ciężkiego przestępstwa przeciwko spadkodawcy;

2) podstępem lub groźbą nakłonił spadkodawcę do sporządzenia lub odwołania testamentu albo w taki sam sposób przeszkodził mu w dokonaniu jednej z tych czynności;

3) umyślnie ukrył lub zniszczył testament spadkodawcy, podrobił lub przerobił jego testament albo świadomie skorzystał z testamentu przez inną osobę podrobionego lub przerobionego.[/cytat:165ilrsj]

Podziękowanie

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam.

Cytat:
Artykuł 928 § 1 pkt 3 wylicza 3 grupy przypadków, w których może być orzeczona niegodność. Spadkobierca może być uznany przez sąd za niegodnego, jeżeli:

1) dopuścił się umyślnie ciężkiego przestępstwa przeciwko spadkodawcy;

Witam
Jakie to są przestępstwa?
Pozdrawiam

Powrót