Prawo do twarzy i nazwy filmu.

• Autor wątku Autor wątku Gateit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gateit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam pytanie odnośnie prawa autorskiego do zdjęć i nazw filmu. Czy muszę(jeżeli tak to gdzie) uiszczać opłaty jeżeli zamierzam korzystać z twarzy aktora lub nazwy filmu w celach zarobkowych. Chodzi mi dokładnie o produkcje koszulek z nadrukami z filmów. I jakie konsekwencje czekają jeżeli wyprodukuje koszulkę np. z nadrukiem Lśnienie i twarzą Jacka Nicholsona i sprzedam ja. I jak to wygląda jeżeli chodzi do prawa używania nazwy filmu.

Gateit napisał:
Czy muszę(jeżeli tak to gdzie) uiszczać opłaty jeżeli zamierzam korzystać z twarzy aktora lub nazwy filmu w celach zarobkowych.

#1. należy przede wszystkim sprawdzić, czy tytuł filmu i postaci z tego filmu nie są chronione na danym terenie (Polska) z tytułu zarejestrowanych znaków towarowych. Jeśli są - należy doczytać zakres ochrony przewidziany dla tych znaków. Zastrzeżenia można sprawdzać na stronach Urzędu Patentowego http://www.uprp.pl. Wtedy na wykorzystanie takiego tytułu / postaci należy posiadać zgodę właściciela praw ochronnych (jeśli wykorzystanie zawiera się w zakresie ochronnym).

#2. Niezależnie, jeśli tytuł filmu posiada jakąś charakterystyczną i indywidualną formą graficzną to znak taki będzie (prawdopodobnie) posiadał ochronę z tytułu praw autorskich zgodnie z Art.1. - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych". Wtedy na wykorzystanie z takiej formy graficznej tytułu należy posiadać pozwolenie właściciela praw autorskich do znaku.

Wizerunki postaci nie są chronione prawami autorskimi.

Odpowiedzialność za naruszenia znaleźć można odpowiednio:

USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. Prawo własności przemysłowej
- Dział III Roszczenia dotyczące znaków towarowych i oznaczeń geograficznych Art. 296. do 302.
- Tytuł X Przepisy karne Art. 303. do 310.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78.
- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80.
- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. d0o 123.

Powrót