prawo do ulgi za dziecko a oswiadczenie

• Autor wątku Autor wątku aguti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aguti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Piszę w imieniu mojej kolazanki, która jest wdowa i samotnie wychowuje dziecko.Pracuje na etacie Wczoraj w TVN24 uslyszala, ze jako osoba samotnie wychowujaca dziecko musi do 10 stycznia 2008złozyć oswiadczenie , jeśli chce mieć prawo do ulgi na dziecko w podatku dochodowym za 2007r.
Ten material, który ogladala moja znajoma znalazlam tu:.
http://www.tvn24.pl/-2,1534449,wiadomosc.html

oraz na ten temat znalazlam jeszcze takie cos
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const ... typ=news#n

Moje pytanie brzmi;
Do kogo ma zlozyc to oswiadczenie? Pracodawca czy urzad skarbowy?
Czy ulga za 2007r jej przepadnie, gdy nie zlozy tego oswiadczenia? Nie odzyska tej kwoty nawet skladajac roczny pit?
Do kiedy ma termin zlozenie oswadczenia, żeby nie przepadla jej ulga za 2008r.?

[cytat="aguti"]Do kogo ma zlozyc to oswiadczenie? Pracodawca czy urzad skarbowy? [/cytat]
Zasadnicze znaczenie ma tutaj sposób rozliczenia przez Pani koleżankę. Jeżeli koleżanka rozlicza się samodzielnie, wówczas takie oświadczenie nie jest potrzebne.
Jeśli natomiast rozliczenia dokonuje pracodawca(płatnik-pośrednik),wówczas do 10 stycznia należy złożyć do pracodawcy to oświadczenie.
[cytat="aguti"]Czy ulga za 2007r jej przepadnie, gdy nie zlozy tego oswiadczenia? Nie odzyska tej kwoty nawet skladajac roczny pit? [/cytat]
Jeśli nie złoży w terminie tego oświadczenia do zakładu pracy, to musi rozliczać się samodzielnie.
[cytat="aguti"]Do kiedy ma termin zlozenie oswadczenia, żeby nie przepadla jej ulga za 2008r.?[/cytat]
Patrz komunikat Ministerstwa Finansów.

Słysząc ten komunikat spodziewałem się, że wprowadzi on nieco zamętu.
Tak to zwykle bywa, gdy za komentowanie przepisów biorą się niekompetentne osoby (w tym również dziennikarze).

Chcę wszystkich uspokoić.
Ulga nikomu nie przepadnie.
Natomiast renciści, za których PIT 40 składa ZUS i pracownicy którzy nie mają żadnych innych odliczeń i rozliczają się sami, a chcą żeby rocznego rozliczenia dokonał za nich zakład pracy - powinni najpóźniej w dniu 9 stycznia złożyć do zakładu pracy lub do ZUS prośbę o uwzględnienie w rozliczeniu ulgi na dzieci, podając jednocześnie ilość dzieci.

Powrót