Prawo do usunięcia strony z serwera

• Autor wątku Autor wątku memo9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

memo9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Dwa lata temu wykonałem po przyjacielsku stronę internetową dla pewnej osoby bez jakiejkolwiek umowy tylko na "gębę" otrzymałem za nią wynagrodzenie 400 zł. Przez te dwa lata stronę ulepszałem i modyfikowałem zgodnie z zaleceniami tej osoby bez żadnego wynagrodzenia.
Teraz ta osoba zaczęła zatruwać mi życie i mam pytanie czy mam prawo usunąć stronę z serwera i przywrócić poprzednią stronę ? Powiem szczerze, że jest to pewnego rodzaju zemsta, nie chcę aby moje dzieło reprezentowało firmę kogoś takiego :mad:

Witaj,

ja był w żadnym wypadku tak nie zrobił.

Z tego co napisałeś wynika, że wykonałeś umowę o dzieło, w wyniku której przekazałeś zamawiającemu ('pewnej osobie') kopię dzieła strony www bez przekazania majątkowych praw autorskich do strony. Oznacza to, że osoba ta stała się właścicielem egzemplarza (kopii) twojego dzieła wraz z domyślną licencją na wykorzystywanie go. Prawo własności do egzemplarza strony przeszło na ową osobę w momencie, kiedy to jej ją przekazałeś.

Czyli egzemplarz (kopia) stworzonej strony jest w tej chwili własnością tej 'pewnej osoby' i nie możesz ingerować w czyjąś własność. Mógłbyś się narazić nawet na odpowiedzialność cywilną i karną z różnych tytułów z przykrymi konsekwencjami, gdyby ta osoba rzeczywiście Cię nie lubiła, a wygląda, że jest.

Obecnie sytuację masz taką, że:

1. masz pełne prawa autorskie do strony i możesz sprzedawać inne kopie tej strony dowolnie według własnego uznania. Powinieneś jednakże umieć udowodnić autorstwo strony - czyli np. posiadać pośrednie wersje projektowe i pliki źródłowe kodów, grafik, etc.

2. Jeśli uważasz, że dalsze korzystanie z tej strony przez ową osobę na podstawie domyślnej licencji godzi w twoje istotne interesy twórcze - możesz wezwać osobę do zaniechania takich działań lub wypowiedzieć (odstąpić) od umowę (czyli ową licencję domyślną) - na podstawie Art. 56. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994. Wypowiedzenie (odstąpienie) wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, jeśli nie ma takiej możliwości mailem. Wyznaczyć termin. Poczekać na reakcję, i w zależności od niej dokonać dalszych działań.

Powrót