Prawo do wizeruku

• Autor wątku Autor wątku OSKAR1020
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OSKAR1020

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pytanie związane z prawem do wizerunku,
rok temu byłem zaangażowany w realizację filmu reklamowego firmy w której pracowałem.
Obecnie film ten jest od 3 miesięcy na stronie internetowej mojego byłego pracodawcy oraz dystrybuowany na konferencjach branżowych.
Pracodawca nie ma pisemnej mojej zgody na "wykorzystanie mojego wizerunku" a ja zmieniłem firmę i w poprzedniej nie pracuję.
Dodatkowo nie chcę aby mój wizerunek był publikowany na stronie internetowej mojego byłego pracodawcy?
jaki praw z tego tytułu mogę dochodzić?

OSKAR1020 napisał:
rok temu byłem zaangażowany w realizację filmu reklamowego firmy w której pracowałem.
Jeśli występowałeś w tym filmie, to tym samym musiałeś wyrazić zgodę na rozpowszechnianie twojego wizerunku. Taka zgoda powinna być wyraźna (czyli w ogólności pisemna), ale tu będzie wchodziła w grę rutyna / zwyczaj panujący w firmie, więc moim zdaniem mogłaby być domyślna.

ale zgody pisemnej nie ma i nie było, jest to zaniedbanie kadry odpowiedzilanej za reazliację bo prawnik zwracał na to uwagę, tego waruknku nie dopilnowano wobec wszystkich kórzy w nim brali udział

a film jest publikowny na stronie internetowej i dystrybuowany na konferencjach

czy z tego tytuło mozna dochodzić swoich praw i jakich?

OSKAR1020 napisał:
ale zgody pisemnej nie ma i nie było, jest to zaniedbanie kadry odpowiedzialnej za realizację bo prawnik zwracał na to uwagę, tego warunku nie dopilnowano wobec wszystkich którzy w nim brali udział
jak pisałem - powinno być pisemnie, bo to rozwiewa wszelkie wątpliwości.

Ale jak też pisałem, jeśli uczestnicy wiedzieli, że występują w realizacji filmu reklamowego, to robili to świadomie i oficjalnie, a więc tym samym, jak dla mnie, wyrażali swoją wolę użycia ich wizerunku w tej produkcji, tyle tylko, że nie była ona pisemna... Jeśli ktoś nie chciał, nie występował.
a film jest publikowany na stronie internetowej i dystrybuowany na konferencjach
jeśli wykonano film reklamowy, to zrozumiałe jest, że jest rozpowszechniany na różne sposoby.
czy z tego tytułu można dochodzić swoich praw i jakich?
próbować zawsze można, ponieważ nie ma owej zgody na piśmie. Ale czy potrafisz udowodnić w sądzie, że wprowadzono cię w błąd co do kwestii rozpowszechniania filmu w którym brałeś udział lub, że oszukano cię w jakiś inny sposób? Szanse pewnie jakieś są, ale zależy to od wszystkich szczegółów danej sytuacji, klasy prawników po obu stronach barykady, a w rezultacie od decyzji sądu, które bywają nieprzewidywalne...

Powrót