prawo do wizerunku- pytanko

• Autor wątku Autor wątku milenabrunetka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milenabrunetka

Użytkownik
Odpowiedzi
167
Mam pytanie o prawo do wizerunku. Na prośbę znajomego studenta zgodziłam się bezpłatnie wziąć udział w reportażu o mnie i mojej pracy. Nie podpisałam z nim żadnej umowy, ani nie podpisałam też umowy o udostępnienie mojego wizerunku. Reportaż powstał, ma zostać pokazany na jakimś tam festiwalu i być może w którejś z tv. Po obejrzeniu poprosiłam autora o dokonanie kilku poprawek ( bo pewne rzeczy mi się wybitnie nie podobały) -autor arogancko odmówił " Nie bede nic poprawiał, a pani tu nie ma nic do powiedzenia". W rezultacie powiedziałam mu, że odmawiam zgody na udostępnienie mojego wizerunku i nie zgadzam się na pokazanie reportażu w takiej formie gdziekolwiek. Wysłałam również takie pisemne oświadczenie i do niego i do producenta ( firmy produkującej). Czy on mimo tego może gdzieś pokazać ten reportaż o mnie?

milenabrunetka napisał:
.... Czy on mimo tego może gdzieś pokazać ten reportaż o mnie?
Źle zadane pytanie, oczywiście, że może ale czy mu wolno to zrobić (?), nie.

No tak, nieprecyzyjnie się wyraziłam. Ale najważniejsze, że pańska odpowiedź jest jasna.
Jeszcze jedno pytanie-gdyby jednak pokazał ten reportaż ( czy w tv czy na jakimś przeglądzie czy festiwalu), rozumiem, że mogę wytoczyć mu proces. Ale z jakich paragrafów?

Z Art. 79 w związku z Art. 83. UoPAiPP i prawdopodobnie Art, 24. Kodeksu cywilnego.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Powrót