Prawo do wydania na albumie utworu muzycznego

• Autor wątku Autor wątku Imrahil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Imrahil

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam,
planuję wydanie albumu z moją autorską muzyką (jazzowy zespół). Jedna z kompozycji jest silnie inspirowana klasycznym utworem Jeana Sibeliusa, który zmarł w 1957 roku (czyli nie minęło jeszcze 70 lat od jego śmierci). Jak wygląda prawo do umieszczenia na albumie tego utworu? W żaden sposób nie ukrywam mojej inspiracji, na każdym koncercie zapowiadając utwór informuję co stanowiło moją inspirację.

Jedyne co zostało "zapożyczone" z tej kompozycji, to fragment melodii (choć i tak mocno przerobiony) i fragmentarycznie harmonia. Nie jest to więc żaden cover, czy aranżacja całego utworu w innej stylistyce. Został tylko zapożyczony i przerobiony fragment melodii na czym oparto całą resztę. Śmiało można powiedzieć, że utwór sam w sobie jest odrębną kompozycją z tematem częściowo zapożyczonym z tego klasycznego utworu.

Imrahil napisał:
... inspirowana ... zapożyczonym ...
Musisz się zdecydować, albo inspirowany, albo zapożyczony. Nawet włączenie do własnego utworu opracowania fragmentu cudzego utworu wymaga odpowiedniej zgody. Zapoznaj się dokładnie z treścią Art. 29. Prawa autorskiego, być może Twoje korzystanie wypełnia znamiona w nim zawarte.

Powrót