Prawo do zakupionej strony www

• Autor wątku Autor wątku Calineczkaaa22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Calineczkaaa22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie,

2 lata temu zakupiłam projekt strony www (.pdf) od osoby która zajmuje się projektowaniem stron dla firm. Projekt pierwotnie był stworzony dla innej firmy, lecz ta go nie zaakceptowała i kupiłam go ja. Projekt i wszystkie jego składowe obecnie jest moją własnością. Strona według w.w. projektu funkcjonuje od 2 lat, na dole oczywiście jest zaznaczony dopisek "All rights reserved". Na pierwszym planie znajduje się fotografia z oknem którą przywłaszczyła sobie inna firmy z tej samej branży i tego samego miasta. Umieścili naszą grafikę na swoich ulotkach reklamowych bez jakiegokolwiek zapytania o zgodę. Druga firma z kolei również przywłaszczyła sobie te nasze "okno" i umieściła je na ulotkach po drobnej modyfikacji.
Nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić.
Wysłać do nich pismo, zgłosić sprawę na policję ? Czy mam prawo zażądać od nich jakiegoś odszkodowania? Jeśli tak to w jakiej wysokości ?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Calineczkaaa22 napisał:
2 lata temu zakupiłam projekt strony www (.pdf) od osoby która zajmuje się projektowaniem stron dla firm. Projekt pierwotnie był stworzony dla innej firmy, lecz ta go nie zaakceptowała i kupiłam go ja. Projekt i wszystkie jego składowe obecnie jest moją własnością.
Pytanie podstawowe - czy zakupując projekt strony zostały na ciebie (twoją firmę) przeniesione majątkowe prawa autorskie do tego projektu, czy masz to stwierdzone na piśmie? Zdjęcie okna, jak rozumiem, wchodziło w skład projektu, wcześniej nie było twoją własnością?

" I'm just the creator of the DESIGN, meaning that I own the rights to this design and I am the only person you can buy this from. Once you have bought this design, it is fully yours and the rights will be transferred to you."

To fragment mojej korespondencji z osobą od której zakupiłam projekt. Z tego co zostało napisane wynika że mam pełne prawa do zakupionego przeze mnie projektu. Posiadam całą korespondencję z transakcji, dowód zapłaty itp również.

Zdjęcie okna wchodzi w skład projektu.

Ostatnia edycja:
Calineczkaaa22 napisał:
To fragment mojej korespondencji z osobą od której zakupiłam projekt. Z tego co zostało napisane wynika że mam pełne prawa do zakupionego przeze mnie projektu. Posiadam całą korespondencję z transakcji, dowód zapłaty itp również.
Korespondencja jest mailowa (zwykła, podpisana kwalifikowanym podpisem elektronicznym...) czy też w formie pisemnej?

Problem w tym, że nasza ustawa o prawie autorskim (http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - zwana dalej upaipp) wymaga dla skutecznego przeniesienia majątkowych praw autorskich formy pisemnej - Art.53.upaipp - czyli papier lub elektronicznie z kwalifikowanym podpisem elektronicznym.

Korespondencja poprzez ogromne forum graficzne na której ludzie wystawiają swoje prace do sprzedaży. Osoba od której zakupiłam projekt podała mi swoje dane osobowe, prowadzi również firmę. Jest również znana i szanowana w tamtych kręgach.

Żeby nie było niejasności, napiszę do owego Pana i poproszę o potwierdzenie przesłanej mi wcześniej wiadomości z podpisem.

Co mam zrobić kiedy takowe pismo będę już posiadała ? Dodam że ulotki są cały czas roznoszone a ja przez to jestem dodatkowo narażona na inne szkody - nie daj boże ktoś jeszcze zacznie kojarzyć moją firmę z nimi i zepsują mi opinie.

Kwestia skutecznego przeniesienia majątkowych praw autorskich to jedno.

Kolejna kwestia to temat pól eksploatacji. Autor odnosi się w swojej korespondencji do enigmatycznego określenia transferu (czyli przeniesienia) praw (autorskich) i nie wskazuje żadnych pól eksploatacji (czyli sposobów, w jaki można wykorzystywać ten DESIGN) dla których przenoszone są owe majątkowe prawa autorskie.

No i powstaje pytanie - czy przeniesienie jest dokonane tylko dla pola eksploatacji - layout strony internetowej (bo takiż, jak napisałaś zakupiłaś) czy też dla wszystkich możliwych pól eksploatacji. Powinno to być określone, bo tak to powstaje możliwość interpretacji, jakie majątkowe prawa autorskie właściwie nabyłaś. A żeby móc ścigać osoby naruszające prawa autorskie do owego DESIGNU wykorzystanego w ulotkach drukowanych (a raczej do jego elementów składowych), powinnaś mieć nabytą całość praw autorskich. W przypadku, jeśli jest to tak niejasno sformułowane, możesz mieć problem z udowodnieniem, że jesteś faktycznym posiadaczem całości praw autorskich...

Powinnaś więc to również wyjaśnić z autorem.

Powrót