Prawo do zasiłku chorobowego

• Autor wątku Autor wątku reap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reap

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Jestem zatrudniony o umowę o pracę. Prowadzę także jednoosobową działalność gospodarczą. Aktualnie jestem na zwolnieniu lekarskim, ale nie zawiesiłem działalności gospod. czy w takim przypadku przysługuje mi zasiłek chorobowy? Wynagrodzenie z zakładu zawsze dostawałem pod koniec miesiąca. Teraz minął już tydzień od momentu, w którym powinienem dostać pieniądze a tu nic.....

Pracownikowi za pierwsze 33 dni choroby w roku (a pracownikowi w wieku ponad 50 lat za 14 dni) przysługuje wynagrodzenie chorobowe płatne ze środków pracodawcy - w normalnym terminie wypłaty wynagrodzenia.
Dostarczyłeś pracodawcy zwolnienie lekarskie (ZUS ZLA) ?

Tak, zwolnienie dostarczone.
Tylko, że choroba trwa już dwa miesiące.
Czyli wnioskuję, że teraz chorobowe będzie wypłacane przez ZUS. Którego dnia oni wypłacają ? Mają jakiś konkretny termin ?

U dużego pracodawcy (ponad 20 osób zgłoszonych do ub. chorobowego) zasiłki chorobowe nadal wypłaca pracodawca i robi to zwykle w terminie wypłaty wynagrodzeń. U małych pracodawców obowiązek wypłaty zasiłków przejmuje zus, który na dokonanie wypłaty ma 30 dni od chwili otrzymania kompletu dokumentów potwierdzających prawo do zasiłku. Tymi dokumentami będą zwykle ZLA oraz wypełniony przez pracodawcę druk Z-3. Nie wiadomo kiedy pracodawca przesłał je do zusu.
Można zadzwonić do zusu i zapytać jak im idą prace związane z ustaleniem i wypłatą tego świadczenia i kiedy można się spodziewać przelewu.

Powrót