prawo do zasiłku dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku agaszo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agaszo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
proszę o pomoc w sprawie prawa do zasiłku dla bezrobotnych.
Zostałam zwolniona z pracy z winy pracodawcy za wypowiedzeniem 3 msc jednakże okres wypowiedzenia został skrocony do 1 msc. za dwa pozostałe msc. otrzymałam ekwiwalent pieniężny.
W urzędzie pracy zarejestrowałam się nastepnego dnia po upływie ustania stosunku pracy. Zasiłek dla bezrobotnych dostałam po upływie 2 msc, od uznania mnie za bezrobotną (bo za 2 msc. otrzymałam ekwiwalent z pracy).
Moje pytanie brzmi czy zasiłek należy mi się przez 4 msc czy też przez 6 msc?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu moich wątpliwości gdyż dostałam decyzję z UP o utracie prawa do zasilku po wypłacie 4 zasiłków

Z tego co się orientuję, ilość miesięcy przysługującego do pobierania zasiłku zależy od województwa w jakim mieszkasz. Dowiedz się w urzędzie, jaki w Twoim województwie jest okres przysługującego zasiłku. Wszystko zależy od wysokości bezrobocia w danym województwie. Największe jest chyba w podkarpackim i tam jest najdłuższy okres wypłacania zasiłku.

Art. 73.
1. Okres pobierania zasiłku wynosi:
1) 6 miesięcy – dla bezrobotnych zamieszkałych w okresie pobierania zasiłku
na obszarze powiatu, jeżeli stopa bezrobocia na tym obszarze w dniu 30
czerwca roku poprzedzającego dzień nabycia prawa do zasiłku nie przekraczała
150% przeciętnej stopy bezrobocia w kraju;
2) 12 miesięcy – dla bezrobotnych:
a) zamieszkałych w okresie pobierania zasiłku na obszarze powiatu, jeżeli
stopa bezrobocia na tym obszarze w dniu 30 czerwca roku poprzedzającego
dzień nabycia prawa do zasiłku przekraczała 150% przeciętnej
stopy bezrobocia w kraju.....itd
To wyczytałam w ustawie, ale chciała bym się dowiedzieć czy w sytuacji kiedy pobrałam z zakładu pracy ekwiwalent za 2 msc. to czy w dalszym ciągu zasiłek należy mi sie na 6 msc. czy też na 4 msc.

Okres pobierania zasiłku ulega skróceniu między innymi o okres, za który wypłacone zostało odszkodowanie z tytułu skrócenia okresu wypowiedzenia (art. 73 ust. 4 w związku z art. 75 ust. 1 pkt 5 i ust. 2 pkt 4 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy).

Czyli przysługuje Pani na 4 miesiące.

Powrót