Prawo do zasilku dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku WaskiKR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WaskiKR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam pytanie dotyczące mojej żony. Sprawa wygląda tak że miała ona umowę o pracę od 10.08.2012 do 10.06.2013. Wtym czasie byla juz w ciazy i po porodzie 02.2013 poszła na urlop macierzyński w trakcie którego wygasł stosunek do pracy czyli 10.06.2013. Maciezynskie trwa do 02.2014. I moje pytanie czy macierzyńskie wlicza się do zasilku dla bezrobotnych? Bo z umowy ma przeracowane 10 miesięcy tylko.Możemy liczyć w tej sytulacji na jakieś pieniądze? Ewentulalnie gdzie możemy skierować się o jakąś pomoc finansowa po zakończeniu macierzyńskiego do puki nie znajdzie pracy? Z jednej mojej wypłaty 1500 na rękę ciężko będzie nam żyć dlatego pytam co i jak możemy zrobic żeby poprawić nasza sytulacje. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

WaskiKR napisał:
czy macierzyńskie wlicza się do zasilku dla bezrobotnych?
Tak, jeżeli podstawę wymiaru zasiłku, z uwzględnieniem kwoty składek na ubezpieczenie społeczne, stanowi kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę, tj. w roku 2013 - 1600 zł, w 2014 - 1680 zł.

WaskiKR napisał:
Ewentulalnie gdzie możemy skierować się o jakąś pomoc finansowa po zakończeniu macierzyńskiego do puki nie znajdzie pracy? Z jednej mojej wypłaty 1500 na rękę ciężko będzie nam żyć (...)
Pozostaje zwrócić się do ośrodka pomocy społecznej, jednakże przyznanie pomocy uzależnione jest od waszej sytuacji finansowej, materialnej i socjalnej.

WaskiKR napisał:
Z jednej mojej wypłaty 1500 na rękę ciężko będzie nam żyć

w pomocy społecznej jest kryterium 456 zł na osobę w rodzinie, przekraczacie kryterium

Powrót