Prawo do zasiłku dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku ninios11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

ninios11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, mam pytanie do sytuacji jeśli to pracodawca wypowiedział umowę "za wypowiedzeniem" a nie ja. Czy mogę starać się o zasiłek? Bo jest napisane że jeśli umowa została wypowiedziana "za wypowiedzeniem" to się nie należy, ale czy tyczy się to jeśli nastąpi to z obydwu stron? czy tylko ze strony pracownika? Pozdrawiam

Sytuacja wygląda tak, do końca listopada mam umowę o prace, która była podpisana na rok, to jest do 31.01.2016 roku, pracodawca wypowiedział mi tą umowę "za wypowiedzeniem", do pełnego roku pracy brakuje mi 2 miesięcy, dostanę zatrudnienie u innego pracodawcy ale nie na dłużej niż na dwa miesiące, czyli rok by był. Tak wygląda sytuacja, i teraz nie wiem, czy otrzymałbym ten zasiłek czy mi się nie należy. Pozdrawiam

ninios11 napisał:
do końca listopada mam umowę o prace, która była podpisana na rok, to jest do 31.01.2016 roku
Jaki wymiar etatu? Jakie wynagrodzenie brutto w skali miesiąca? I napisz dokładną datę od kiedy obowiązywała umowa.
ninios11 napisał:
dostanę zatrudnienie u innego pracodawcy ale nie na dłużej niż na dwa miesiące, czyli rok by był.
Jaka to będzie umowa? Jeśli umowa o pracę, to jaki będzie wymiar etatu? Jakie będzie wynagrodzenie brutto w skali miesiąca?
Przepracowanie roku to nie jedyny warunek do spełnienia, aby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych. Miesięczne wynagrodzenie brutto przez ten czas musi wynieść co najmniej równowartość minimalnego wynagrodzenia za pracę (w roku 2015 - 1750 zł, w roku 2016 - 1850 zł) i muszą być odprowadzane przez ten cały okres składki na Fundusz Pracy.

Ostatnia edycja:
pracowałem na cały etat, w pełnym wymiarze godzin 2tys brotto, takie same warunki mam tez teraz otrzymać.

Zatem jeśli przepracujesz pełne 365 dni na ww. warunkach w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień dokonania rejestracji w PUP, to otrzymasz zasiłek dla bezrobotnych.

czyli punkt mówiący o tym że zasiłek nie należy się osobie która ma rozwiązaną umowę "za wypowiedzeniem" tyczy się tylko i wyłącznie jeśli to pracownik wypowie umowę, a jeśli to pracodawca wypowie, to zasiłek się jak najbardziej należy?

ogólnie chodziło o słabe wyniki w pracy (jako przedstawiciel handlowy), ale na umowie nie ma słowa o tym, tylko ze "za wypowiedzeniem", i ze w dniu tym i tym wypowiadam z panem umowę.

Skoro pracodawca wypowiedzial to zasiłek od razu na 6 mies. Jeśli Ty to po 3 mies na 3 mies

Powrót