Prawo do zasiłku dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku beata1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beata1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Proszę o pomoc w następującej sytuacji:
Pracuję na etacie od 01.01.2018 r. Wcześniejsze zatrudnienie:
- od 01.10.2015 r. do 31.12.2017 r.,
- od 06.11.2012 r. do 30.09.2012 r.
31.07.2018 r. rozwiążę umowę za porozumieniem stron i zmienię miejsce zamieszkania, czyli teoretycznie będzie mi przysługiwał od pierwszego dnia rejestracji w UP zasiłek dla bezrobotnych. Jednakże prowadzę również działalność gospodarczą, która będzie zawieszona od 01.07.2018 r. (przynosi niewielkie przychody). Czy w związku z powyższym otrzymam zasiłek dla bezrobotnych od razu? Czy ewentualne zamknięcie działalności zmieniłoby moją sytuację w tej kwestii?

beata1987 napisał:
(...) 31.07.2018 r. rozwiążę umowę za porozumieniem stron i zmienię miejsce zamieszkania, czyli teoretycznie będzie mi przysługiwał od pierwszego dnia rejestracji w UP zasiłek dla bezrobotnych
Skąd taki pomysł?

przy rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron zasłek przysługuje po 3 miesiącach

izaw8 napisał:
przy rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron zasłek przysługuje po 3 miesiącach

Tak, o ile nie jest to porozumienie stron z powodu zmiany miejsca zamieszkania. W takiej sytuacji zasiłek przyznawany jest od daty rejestracji.

beata1987 napisał:
Czy ewentualne zamknięcie działalności zmieniłoby moją sytuację w tej kwestii?

W przypadku zamknięcia firmy, prawo do zasiłku przysługuje od daty rejestracji. Z zawieszoną działalnością, zasiłek otrzymuje się po 90 dniach od daty rejestracji.

Powrót