Prawo do zasiłku po 10 miesiecznym zatrudn.

• Autor wątku Autor wątku Andrzej65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Pracowałem w pewnej firmie cały czas przez okres 10 lat,pod koniec maja tego roku zostałem zwolniony z pracy z winy zakładu.Od 1 czerwca zostałem zarejestrowany jako bezrobotny pobierający zasiłek,pobrałem go dwa razy,za czerwiec i za lipiec.W d niu 1 sierpna zostałem ponownie zatrudniony w tej samej firmie na pełny etat,i w zwiazku z tym mam dwa pytania:
1/Umowę otrzymałem do 31 maja 2008r,czy jeśli ta umowa nie zostanie przedłużona(a wszystkie znaki na niebie i ziemi na to wskazują),to czy po ponownym zarejestrowaniu jako bezrobotny,będzie należał mi się zasiłek?,chodzi mi o przynajmniej te niewykorzystane 10 zasiłków.
2/Dowiedziałem się że jeśli bezrobotny sam znajdzie pracę,to należy sie przez okres 6 miesięcy dodatek/premia,jednak poinformowano mnie że mnie się ten dodatek nie należy,bo zatrudniłem się w tej samej firmie co poprzednio mnie zwolniono!,czy to jest zgodne z prawdą/przepisami?.
Bardzo proszę fachowców znających prawo i przepisy,odpowiedż na moje pytania,z góry serdecznie dziekuję.
Pozdrawiam Andrzej

Skoro zatrudnienie jest u tego samego pracodawcy to niestety, dodatek aktywizacyjny nie nalezy sie. Podstawa to Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy( art 48 ). Dodatek taki przysluguje osobie ktora znalazla prace u innego pracodawcy i na polowe okresu jaki ma zasilek. Jesli chodzi o pozostaly zasilek to jest on zawieszony i po ponownym zarejestrowaniu ulega odwieszeniu. jednak nie moze uplynac 365 dni obecnego zatrudnienia.

Witam.
Serdeczne dzięki dla- dudek43,za wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania :ok: :beer: .
Pozdrawiam serdecznie

... dodam jeszcze, że ponowna rejestracja jako bezrobotny powinna nastąpić nie później niż w ciągu 14 dni od ustania zatrudnienia.

Powrót