Prawo do zasiłku przerwanego przez staż

• Autor wątku Autor wątku Berni-lg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Berni-lg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam taką sytuację: pobierałem zasiłek dla bezrobotnych przez 4 miesiące (przyznany miałem na rok) poczym załapałem się na 3miesięczny staż zanaleziony na własną ręke finansowany ze środków unijnych - nie przez mój urząd pracy, teraz już staż się skończył i znów jestem zarejestrowany jako bezrobotny. W urzędzie pracy nie wiedzą czy w takiej sytuacji przysługuje mi ten zasiłek w dalszym ciągu czy nie i na dzień dzisiejszy jestem zarejestrowany bez prawa do zasiłku. Ja jestem zielony w takich sprawach. Wie ktoś może jak to wygląda od strony prawnej, może jest jakiś konkretny przezpis na taką okoliczność.

Proszę o wskazanie dat:
1. rejestracji w PUP,
2. przyznania prawa do zasiłku dla bezrobotnych,
3. podjęcia stażu oraz całego okresu odbywania stażu.

Rejestracja w UP 8.09.2014
Przyznanie prawa do zasiłku Listopad 2013 (jakoś w drugiej połowie pocztą dotarła decyzja)
Staż zaczął się właściwie miesięcznym szkoleniem na początku kwietnia tego roku potem miesiąc przerwy i od 1 czerwca 2014 do końca sierpnia 2014 był 3 miesieczny staż

Berni-lg napisał:
Rejestracja w UP 8.09.2014 Przyznanie prawa do zasiłku Listopad 2013 (jakoś w drugiej połowie pocztą dotarła decyzja)
2014 czy 2013?!
W roku 2013 prawo do zasiłku dla bezrobotnych mogło zostać przyznane albo od razu po 7 dniach od rejestracji albo najwcześniej po 90 dniach... więc zakładając, że rejestracja nastąpiła 08.09.2013, to przyznanie prawa do zasiłku nie mogło nastąpić od listopada 2013. Sprawdź dokładnie co jest napisane w decyzji UP.

rejestracje po zakończonym stażu odbyłem pare dni temu - we wrześniu 2014, poprzednio byłem zarejestrowany w listopadzie 2013 i właśnie wtedy otrzymałem prawo do zasiłku. Tej decyzji już nie znajde bo mineło pare miesięcy i tą kartke wyrzuciłem.

A pamiętasz od kiedy po rejestracji w 2013 roku przyznano Ci zasiłek dla bezrobotnych? To BARDZO istotne!

Nie pamiętam dokładnej daty, przelew zasiłku za listopad dotarł 13 grudnia 2013, było tego Brutto395.40 czyli 370,40 netto według ich przelicznika i to była pierwsza kwota jaką przelali czyli chyba około połowy listopada zapadła decyzja.

Twój "pierwszy zasiłek" był wypłacony za miesiąc poprzedni, czyli za tyle dni ile zasiłek przysługiwał w miesiącu poprzednim.

tak też właśnie mi się wydaje i jeśli dobrze myśle to gdybym wiedział jaka jest wysokośc zasiłku za jeden dzień to mógłbym obliczyć od kiedy jest liczony a to pewnie jest równoznaczna data z decyzją.

Sorry że tak post pod postem, ale dzisiaj dostałem decyzje z pośredniaka w której napisane jest tak:

Decyzja: Na podstawie art. 9 ust. 1 pkt 14 lit. a i b, art. 2 ust. 1 pkt. 2 oraz art. 72 i art. 73 ust. 5 i 6 pkt. 2 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy /tekst jednolity Dz. U. z 2013r., poz. 674 z późn zm./ oraz art. 104 Kodeksu postępowania administracyjnego /tekst jedn. Dz. U. z 2013r. poz. 267/

orzekam o:
- przyznaniu Panu prawa do zasiłku dla bezrobotnych /......./

Uzasanienie:
W związku z tym, że utracił Pan na okres nie dłuższy niż 365 dni status bezrobotnego z powodu odbywania szkolenia i stażu organizowanego przez inny podmiot niż powiatowy urząd pracy i zarjestrował się Pan jako bezrobotny w okresie 14 dni od dnia ustania stażu nabywa Pan prawo do zasiłku na okres uzupełniający do 365 dni pomniejszony o dni 117 tj. o poprzedni(e) okres(y) pobierania zasiłku w okresie od dnia 05.11.2013 do dnia 08.09.2014r.

To tak jakby ktoś szukał na przyszłość :)

Powrót