Prawo do zasiłku - wypowiedzenie pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku grzegorz1b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzegorz1b

Witam,

Pracowałem ostatnie 18 miesięcy na umowę o pracę, wcześniej rok na umowę zlecenie z kilkudniowymi przerwami, z racji wieku poniżej 26 lat nie były wtedy odprowadzane składki ZUS i zdrowotne. Pracodawca wypowiedział mi umowę za wypowiedzeniem miesięcznym z powodu niedostatecznych wyników pracy. Nie podał żadnych więcej szczegółów. Na świadectwie pracy w punkcie 3 pozostawione jest puste pole nie pisze z jakiego powodu wypowiedziana umowa i przez kogo. Moje pytanie co w tym pustym polu powinno być wpisane, czy pracodawca musi uwzględnić i skorygować to niedopatrzenie po zwróceniu się przeze mnie do niego, czy będzie należeć mi się z tego tytułu zasiłek dla bezrobotnych przy tej formie wypowiedzenia oraz czy od razu po 7 dniach czy po jakimś okresie?

grzegorz1b napisał:
Na świadectwie pracy w punkcie 3 pozostawione jest puste pole nie pisze z jakiego powodu wypowiedziana umowa i przez kogo.
Na tej podstawie nie ma możliwości przyznania Ci zasiłku dla bezrobotnych, bo nie ma podstawowych i istotnych informacji na temat ustania stosunku pracy, od czego zależy przyznanie zasiłku dla bezrobotnych.
Zwróć się o sprostowanie świadectwa pracy.

Czy zwracając się o sprostowanie ma chodzić o art. 30 par 1 ust 2 wypowiedzenie przez pracodawcę czy inny zapis w punkcie 3?

W świadectwie pracy powinno znaleźć się powołanie na art. 30 par.1 pkt 2 Kodeksu pracy z dopiskiem: za wypowiedzeniem dokonanym przez pracodawcę - zgodnie z podanymi przez Ciebie informacjami.

Powrót