Prawo do zasiłku ?

• Autor wątku Autor wątku sprawny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sprawny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam forumowiczów mam nastepujące pytanie Pracowałem na 1\2 etatu okres 2 lat wynagrodzenie jakie otrzymywałem na umowie to 900 zł brutto umowę jaką otrzymywałem był na okres 1 miesiąca .Moje pytanie brzmi czy przysługuje mi zasiłek bezrobotnego ? i co jesli nie przedłuzyłem umowy na okres kolejnego miesiąca?? otrzymam zasiłek po 7 dniach czy po 90 dniach bedę miał prawo do tego zasiłku :?::?:

sprawny napisał:
umowę jaką otrzymywałem był na okres 1 miesiąca
Czyli to były zlecenia z wynagrodzeniem 900 zł brutto. Przez okres 2 lat.
Zasiłek dla bezrobotnych nie należy się.

to znaczy to nie była umowa zlecenie tylko Umowa o pracę tymczasową na czas określony składki były odprowadzane na fundusz pracy z tego co wiem ? .

Pierwszym warunkiem jest uzyskiwanie przez okres 12 m-cy minimalnego wynagrodzenia, które w ubiegłym roku wynosiło 1600 zł brutto, a w bieżącym 1680 zł brutto.
Dotyczy to 18 miesięcy poprzedzających datę zarejestrowania w PUP.
Składki na fundusz pracy odprowadzane są od wynagrodzeń równych i wyższych niż minimalna płaca.

Wysokość etatu nie ma tu znaczenia.

witam, mam pytanie gdyż pracowałem od 01.V-15.IX.2013 i 01.V-30.XI.2014 (18 miesięcy) - czy należy mi prawo do zasiłku

Nie masz przepracowanych conajmniej 365 dni w okresie bezpośrednich 18 miesięcy przed ewentualną rejestracją jako bezrobotny. Zasiłek nie przysługuje.

No to zmienia postać rzeczy. Spełniasz warunki do otrzymania zasiłku dla bezrobotnych.

P.S. Przepraszam, za niezamierzoną edycję treści Twojego poprzedniego postu.

Powrót