prawo do zasiłku

• Autor wątku Autor wątku piotr1234543
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr1234543

Użytkownik
Odpowiedzi
107
Bylem zatrudniony 2 lata na umowę o pracę. Umowa wygasła.
Pracodawca podziękował za współpracę i nie podpisaliśmy kolejnej umowy.
Teraz trafiła mi się praca w innej firmie na krótki okres czasu gdzie mam podpisać umowę zlecenie

Czy jak skończy mi się umowa zlecenie mam prawo do zasiłku czy tylko teraz po 2 letniej umowie o prace?
Czy krótka umowa zlecenia zaprzepaści prawo do zasiłku?

Do zasiłku bierze się pod uwagę 18 ostatnich miesięcy. W tym czasie musisz mieć 12 miesięcy przepracowanych - nie ważne z jakiego tytułu - grunt, żeby był płacony fundusz pracy (od minimalnej krajowej trzeba płacić).
Jeśli wiec z UZ zmieścisz się w 6 miesiącach (jeśli nie będzie płacony fundusz pracy) to zarejestrujesz się po zakończeniu umowy.

O jaki rodzaj zasiłku chodzi?

chodzi mi o zasiłek dla bezrobotnych :P
bo mam dylemat czy rejestrować się do urzędu już jutro i mieć prawo do zasiłku czy iść do pracy na umowę zlecenie na miesiąc czasu.
Więc jeżeli miałbym przerobić miesiąc na zleceniu a później nie mieć ani zasiłku ani pracy to wolałbym od razu iść po zasiłek :) bo jest zapewniony na dłuższy czas niż ta praca na miesiąc na zlecenie.
Nie chcę zostać za miesiąc bez pracy i bez prawa do zasiłku.

Jednak jeżeli alanka pisze, że mogę pracować na umowie zlecenia do 6 miesięcy po zakończeniu umowy o pracę która była na 2 lata to nie mam obaw, że za miesiąc mogę sie zarejestrować w urzędzie i dostać zasiłek :)
Czy to pewne? do 6 miesięcy mam czas?

Ostatnia edycja:
Spokojnie możesz iść na umowę zlecenie na miesiąc.

"Zasiłek dla bezrobotnych jest świadczeniem socjalnym, uregulowanym na mocy ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.U. z 2013 r. poz. 674, z późn. zm.). Przysługuje tylko tym bezrobotnym, którzy spełniają ustawowo wskazane kryteria. Warunkiem otrzymywania świadczenia jest posiadanie urzędowego statusu bezrobotnego, pozostawanie bez zatrudnienia odpowiadającego kwalifikacjom, wpłacanie w ciągu 365 dni w ostatnich 18 miesiącach pełnych składek na Fundusz Pracy (lub świadczenie pracy w tych terminach w innych krajach Unii Europejskiej)."

a ile wynosi zasiłek?
mam przepracowane tylko 2 lata i 3 miesiące

Robię już miesiąc na zleceniu. Jak mnie teraz zwolnią to przysługuje mi 6 miesięcy zasiłku czy 5 miesięcy?

6 albo 12 m-cy, zależy od stopy bezrobocia w Twoim powiecie. W jakim powiecie mieszkasz? Dlaczego mieliby Cię zwolnić? I czy na pewno zwolnić czy nie zawrzeć kolejnej umowy?

Ostatnia edycja:
I ja mam podobne pytanie...rowny rok pracowałam za garnicą legalnie po powrocie zarejestrowałam sie w UP zlożylam wniosek o zasilek na odpowiedz dlugo czekalam ale przyszla odmowna bo w miedzy czasie zatrudnilam sie na umowe zlecenie. Podejrzewam że gdyby nie to zatrudnienie dostalabym ten zaislek bo moj chlopak go dostal na 3 miesiace( dodam ze pracowal w tej samej firmie co ja, ten sam okres czasu, na tych samych warunkach co ja). Obecnie nadal pracuje na tej umowie zlecenie od 16 miesiecy. Gdy sie zwolnie lub firma mnie zwolni to jest szansa na jakis zasilek czy raczej nie?

jeszcze raz ja...robię dalej na zleceniu dostałem nową umowę zlecenie która jest do czerwca. Mam takie pytanie:
jeżeli ja bym zerwał teraz tą umowę zlecenia i zrezygnował z pracy a mam przepracowane wcześniej 2 lata na umowe o prace to czy gdy zerwę zlecenie to mogę mieć zasiłek czy w tej sytuacji przepada?

Powrót