Prawo do zasiłku

• Autor wątku Autor wątku agazu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agazu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Moja sytuacja wygląda tak, że zaszłam w ciąże na umowie na czas określony, została przedłużona do dnia porodu. Po tym czasie miałam zasiłek macierzyński z zus - rok, wróciłam do pracy, przepracowałam 5 miesięcy, niestety muszę zrezygnować gdyż mąż zmienił pracę i nie mamy opieki dla dziecka, Moje pytanie brzmi czy będę mogła zarejestrować się w urzędzie jako osoba bezrobotna? Chodzi mi głównie o ubezpieczenie. A co jeśli zaszłabym w ciąże jako bezrobotna?

Tak bedziesz mogla. Ale to znaczy ze mozesz podjac pracw. A ty nie mozesz. Niech cie maz zglosi do ubezpieczenia. A jak zajdziesz w ciaze to urodzisz. Nie rozumiem pyrania.

Przeczytałam gdzieś, że trzeba mieć 12 miesięcy zatrudnienia w czasie poprzedzającym rejestracje w urzędzie. Głównie o to mi chodziło w pytaniu. Fakt, pokrętnie to napisałam :P

agazu napisał:
Przeczytałam gdzieś, że trzeba mieć 12 miesięcy zatrudnienia w czasie poprzedzającym rejestracje w urzędzie. Głównie o to mi chodziło w pytaniu. Fakt, pokrętnie to napisałam :P
Jeśli chodzi o zasiłek, to trzeba mieć 365 dni w ciągu 18 miesięcy poprzedzających dzień rejestracji. Istotny jest jeszcze sposób rozwiązania umowy.
Jeśli chodzi o status bezrobotnego, to trzeba być zdolnym i gotowym do podjęcia pracy.

Powrót