prawo geodezyjne - darmowe udostępnianie map

• Autor wątku Autor wątku undisclosed_0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

undisclosed_0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
chciałabym uzyskać informację na temat interpretacji zapisu nowej ustawy prawo geodezyjne i kartograficzne,która weszła w życie w lipcu tego roku.
Mianowicie, w art. 40a napisano,że "1. Organy prowadzące państwowy zasób geodezyjny i kartograficzny udostępniają materiały zasobu
odpłatnie.
2. Nie pobiera się opłaty za:
2) udostępnianie w postaci elektronicznej zbiorów danych państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego:
a) w celu edukacyjnym:

– jednostkom organizacyjnym wchodzącym w skład systemu oświaty, o którym mowa w ustawie z dnia
7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.7)),
– uczelniom, o których mowa w ustawie z dnia 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U.
z 2012 r. poz. 572, z późn. zm.8 )),

– podmiotom, o których mowa w art. 3 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku
publicznego i o wolontariacie (Dz. U. z 2010 r. Nr 234, poz. 1536, z późn. zm.9)),

w związku z tym zapisem zastanawia mnie kwestia,czy udostępnienie mapy zasadniczej studentowi uczelni wyższej w celu napisania pracy dyplomowej odbywa się bezpłatnie? czy sporządzenie pracy dyplomowej przez dyplomanta jest celem edukacyjnym uczelni? wydaje mi się,że tak,wiele ośrodków dokumentacji geodezyjnej na podstawie wniosku o udostępnienie materiałów zasobu podpisanego przez dziekana uczelni,takie dane udostępnia za darmo,jak jest zapisane w ustawie.. z drugiej strony wiem,że zapis ten nie jest do końca jasny i różnie interpretowany. W jednym ze starostw odmówiono mi darmowego udostępnienia map na potrzeby pracy dyplomowej. Dlatego tez chciałabym zapytać o opinię na temat tego fragmentu ustawy i czy jeśli byłby to oficjalny wniosek podpisany przez dziekana (reprezentującego uczelnię) czy rzeczywiście starostwo powiatowe ma prawo odmówić nieodpłatnego wydania materiałów zasobu. Czy istnieje jakaś definicja prawna 'celu edukacyjnego',wspomnianego w wyżej wymienionej ustawie?

Powrót