prawo jazdy a starosta

• Autor wątku Autor wątku tocka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tocka

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Dzień dobry mam pytanie bo już zgłupiałem od tego czytania. Zatrzymano mnie za przekroczenie prędkości. Było to nie całe 2 tygodnie temu. Mandat , punkty no i zaświadczenie że zatrzymano prawo jazdy lecz blankiet mam nadal w rękach i teraz moje pytanie :
1.Czy starosta może żądać zwrotu blankietu?
2. Jeśli tak czy muszę go odnieść ? Bo na anuluj mandat piszą że starosta nie mam takiego prawa.

Nie ukrywam że potrzebuję tego blankietu do jazdy za granicą ponieważ życie spowodowało to że muszę tam wrócić 20 lutego. A nie jestem piratem drogowym po prostu wróciłem do PL i się okazało że zamiast znaku 70km/h postawili teren zabudowany w ciągu 2 tygodni. A znak stoi miedzy dwoma innymi i go częściowo zasłaniają. 25 lat prawo jazdy i 4 mandaty i to za brak pasów.

I jeszcze jedna kwestia czy to prawda ze ktoś podważył pomiar z laserowego urządzenia powyżej 70 m. A dokładnie chodzi oto że po wyżej tej odległość policjant powinien mieć stojak na urządzenie ? Bo mi zrobiono pomiar z odległości 400m z ręki.

Proszę o odpowiedź

Ostatnia edycja:
Starosta nie żąda zwrotu blankietu, ponieważ wg obowiązujących przepisów nie musisz PJ wozić ze sobą. Wszystkie info o kierowcy są w systemie. Tam jest informacja o cofnięciu Tobie uprawnień.

Dziękuje za informację.

Starosta nie żąda zwrotu blankietu, ponieważ wg obowiązujących przepisów nie musisz PJ wozić ze sobą. Wszystkie info o kierowcy są w systemie. Tam jest informacja o cofnięciu Tobie uprawnień.
Jest na to jakaś podstawa prawna? czy tekst z księżyca?

Nie ukrywam że potrzebuję tego blankietu do jazdy za granicą ponieważ życie spowodowało to że muszę tam wrócić 20 lutego
Z tego co wiem, informacja o zatrzymany dokumencie prawa jazdy wysyłana jest do wszystkich państw członkowskich.

Powrót