Prawo jazdy a zaległości alimentacyjne?

• Autor wątku Autor wątku rodzyneek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rodzyneek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Na czyj wniosek może być zatrzymane prawo jazdy osoby, która ma zaległości w świadczeniach alimentacyjnych na rzecz dzieci?

Nie wiedziałam gdzie ten temat umieścić, zatem piszę tutaj ;) Za pomyłkę proszę wybaczyć.

Z tego co mi wiadomo to o zatrzymanie prawa jazy może wystąpić pracownik Ośrodka pomocy społecznej z działu odpowiedzialnego za dłużników alimentacyjnych lub komornik.

A jeśli w wezwaniu na wywiad jest wymieniona konkretna osoba? Tj "na rzecz xxx " (xxx-imię i nazwisko dziecka, które pobiera alimenty). Oznacza to, że właśnie ta osoba złożyła pozew?

Z tego co wiem to zazwyczaj wygląda to tak:
Osoba ,,A" domaga się alimentów od osoby ,,B"
- odbywa się sprawa w sądzie
- jeśli sąd przyzna alimenty osobie ,,A" a osoba ,,B" płacić ich nie będzie przez trzy miesiące kalendarzowe to osoba ,,A" może powiadomić o sprawie OPS lub komornika,a alimenty może zacząć wypłacać OSP który będzie domagał się zwrotu pieniędzy od osoby ,,B"

O zablokowanie prawa jazdy występuje wtedy pracownik OSP bez wiedzy osoby ,,A" ponieważ to OSP domaga się zwrotu pieniędzy które wypłacił osobie ,,A"

Do wypłaconej kwoty OSP ma prawo doliczyć też odsetki.
Jeśli dług nie będzie uregulowany to OSP może powiadomić sąd i komornika a jeśli osoba ,,B" jest nie wypłacalna to na poczet uregulowania zaległości może zostać skazana na prace społeczne lub więzienie.

Tak przynajmniej wyglądała sytuacja jaką miała moja znajoma.

Alimenty mogą płacić Rodzice na dzieci ale też dzieci na rodziców.

Powrót