prawo jazdy - egzamin wewnętrzny praktyczny

• Autor wątku Autor wątku shenandoh87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shenandoh87

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,

Czy to prawda że szkoła jazdy po zakonczeniu teorii i jazd ma obowiązek przeprowadzenia egzaminu wewnetrznego który ma składać się z częsci teoretycznej oraz praktycznej? Szkoła jazdy może odstapić od przeprowadzania egzaminu wewnętrznego praktycznego? Jaka jest aktualna podstawa prawna części praktycznej egzaminu wewnętrznego?
Proszę o pomoc w tym temcie.

Pozdrawiam

czy ktoś potrafi mi pomóc w tym temacie?

Szkoły przeprowadzają egzaminy wewnętrzne żeby nie psuć sobie statystyk w WORD. Reasumując zanim pojedziesz na egzamin instruktor chce się upewnić że choć trochę coś potrafisz. Tak na marginesie czemu przeszkadza Ci egzamin wewnętrzny?

źle zrozumiałeś/aś mój post - szkoła do której uczęszczałam na kurs właśnie nie przeprowadzała takiego egzaminu. po zmianie instruktora i szkoły jazdy sie dowiedziałam że tak podobno ma być. Ale chyba nie ma sensu walczyć z ta szkołą czy zgłaszać naruszenia prawnego?

Egzamin wewnętrzny jest obowiązkowy. Mówi o tym paragraf 15 z zamieszczonego poniżej Rozporządzenia:
Internetowy System Aktów Prawnych
Czy warto to gdzieś zgłosić? Tak powinno się zrobić, gdy występują nieprawidłowości w szkoleniu, bo po to płacisz, aby Cię rzetelnie przygotowano do egzaminu. Może się jednak okazać,że papiery na przeprowadzenie takiego egzaminu są, a Ty o tym nie wiesz, co oczywiście nie powinno się zdarzyć, ale udowodnij.

ja miałam taki egzamin pojechałam do ich biura i zrobiłam zadania na komputerze a przy okazji nauki jazdy oceniano co umiem i niby to był egzamin wewnętrzny.

Nie ma czegoś takiego, jak "niby egzamin". Praktyczny egzamin wewnętrzny wygląda tak, jak państwowy. Pozostają po nim dokumenty.

to znaczy - że jeśli nie podpisywałam - ani nie pokazano mi podobnego arkusza jak na państwowym egzaminie praktycznym - defacto takiego egzaminu nie było więc szkoła postępuje niezgodnie z prawem? Czy jest sens zgłaszać to? Jeśli to gdzie?

Kontrolę nad OSK sprawuje Starosta, więc do niego musisz zgłosić tę nieprawidłowość.

karambol napisał:
Mówi o tym paragraf 15 z zamieszczonego poniżej Rozporządzenia:
Nie chce psuc ci humoru, ale w linku ktory przytoczylas jest napisane ze rozporzadzenie zostalo uchylone w 2013 roku.

Powrót