prawo jazdy kod 68

• Autor wątku Autor wątku gregor15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregor15

Użytkownik
Odpowiedzi
118
Uzyskałem nowe prawo jazdy po uprzedniej jeździe po alkoholu z kodem 68 w pozycji 12. Zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury oznacza on "zakaz spożywania alkoholu". I teraz załóżmy, że policja zatrzymuje mnie na drodze i wydmuchuję 0,05 mg/l (stan przed użyciem alkoholu). Jakie są tego konsekwencje i podstawy prawne tychże konsekwencji.

Wydaje sie ze zastosowanie bedzie mial art. 244 kk

244 kk odpada.....szybciej art 94 kw, sytuacja analogiczna jak ktoś ma jeździć w okularach a nie jeździ w nich . Ale nie jestem pewny na 100%.

Raczej art. 180a kk. Nie mozna zastosowac art.94 kw bo osoba ta miala juz wczesniej uprawnienia.

Z opisu wynika ze ma je nadal tylko z kodem 68 wiec art. 180a kk napewno nie

Zgadza sie, ale co jak wydmucha wartosc dopuszczalna 0,09 mg/l? Powie, ze zjadl cukierka z advocatem albo uzyl plynu do spryskiwacza?

Boniiigusto, jakie 180a kk ? Zwariowałeś ! A jak powie, że zjadł cukierka albo spryskiwał szyby to po 15 min wykaże mu 0,00 mg.

Obstaję cały czas przy 94 kw

Ostatnia edycja:
A Ty za to pojechales z tym art.94. Pownienes wiedziec, ze ma on zastosowanie do osob, ktore nigdy wczesniej nie mialy uprawnien.

Na pewno naruszenie tych kodów jest wykroczeniem. Pewnie nie z art 94 bo sam mam co do tego wątpliwości. Może z 97 kw , mandat od 20-500zł.

Boniiiiigusto napisał:
A Ty za to pojechales z tym art.94. Pownienes wiedziec, ze ma on zastosowanie do osob, ktore nigdy wczesniej nie mialy uprawnien.
A jeżeli ktoś, po badaniach dostaje kod nakazujący jazdę w okularach, bo wzrok mu się popsuł, to jaki art. narusza kierując bez okularów?

konkluzja jest taka: nie wiemy jak to rozgryźć, urząd miasta nie wie, policja też nie wie, może ktoś zadzwoni do ministerstwa, może ja - spróbuję.:)

Witam, odświeżę temat, to jak to jest wreszcie z tym kodem 68? Może już ktoś coś wie🤔

Powrót