Prawo jazdy nowe przepisy, wątpliwości.

• Autor wątku Autor wątku samtus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samtus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć. Jak wiadomo od 4 czerwca 2018 roku wchodzą nowe przepisy odnośnie robienia prawa jazdy. Są to między innymi 2 lata okresu próbnego, 8 miesięcy dodatkowych ograniczeń prędkości itp. Okres próbny obejmie osoby, które po raz pierwszy uzyskają prawo jazdy kategorii B. W trakcie okresu próbnego 2 wykroczenia skutkują przedłużeniem okresu próbnego, a trzecie utratą uprawnień.
I teraz pojawia się pytanie:
Co w przypadku gdy posiadam kategorię A od 8 lat, a NIGDY nie miałem kategorii B? Czy po zrobieniu kategorii B po 4 czerwca utracę moje dotychczasowe "przywileje" w postaci limitu 24 punktów karnych, popełnienia "dowolnej liczby wykroczeń mieszczącej się w limicie 24 punktów", oraz możliwości jazdy z maksymalną prędkością dopuszczalną w przepisach (np. 140 na autostradzie zamiast 100 przez młodego kierowcę), czyli w praktyce znów stanę się młodym kierowcą z limitem punktów 21?
Idąc dalej co w przypadku gdybym w dniu odebrania prawka miał 22 punkty karne na koncie? Tracę uprawnienia z automatu, bo mój limit punktów się zmniejsza? :D
A może będę "młodym kierowcą" jedynie prowadząc samochód, a podczas jazdy motocyklem wciąż będę kierowcą "pełnoprawnym"?:cool:

OK, widzę, że nikt chyba nie zna odpowiedzi. Może mi chociaż ktoś podpowie do kogo wysłać takie zapytanie? WORD, wydział komunikacji, a może jeszcze coś innego?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót