Prawo jazdy utracone w Czechach

• Autor wątku Autor wątku filmei8906
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filmei8906

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie. :)

Parę dni temu zatrzymała mnie policja w Czeskiej Republice, po dmuchaniu w alkomat policjant wykonał test (na ślinę) na narkotyki i jak to w Czechach, wyszło pozytywnie na Canabis THC . Kazali mi zapłacić 6tyś. Koron ( ok. 1000 zł ) na miejscu, w innym wypadku wzięli by mi samochód a mnie na czeski dołek. Prawo jazdy zostało mi zatrzymane, ale powiedzieli ze odeślą je do urzędu w moim mieście, w czasie kilku dni, co wydaje mi się nie realne.
Zwracam się z pytaniem czy prawo jazdy zostanie mi oddane?
Czy polska policja/sąd dostanie informacje z jakiego powodu były zatrzymane prawo jazdy i czy będą dalej prowadzili sprawę w Polsce, a jeśli tak to jaka kara mi grozi? Czy jest jakaś opcja obrony?
Wiem że jazda po marihuanie nie jest odpowiedzialna i nie jest przejawem dojrzałego rozumu, aczkolwiek joint został spalony ładnych parę godzin (13,00) przed zatrzymaniem ( po 24.00 ). Nieźle najadłem się strachu i stresu, na pewno dało mi to dużo do myślenia :rolleyes:. Prawo jazdy kosztowało mnie sporo pieniędzy,stresu i nerwów, dlatego najbardziej zależy mi na odzyskaniu go. :?

Czekam na odpowiedź i Pozdrawiam

W Polsce nic Ci nie grozi. Czesi będą prowadzili ewentualną sprawę u siebie.

Prawo jazdy nie zostanie mi zabrane lub zawieszone ?

Nie. Odeślą do Polski w ciągu kilku dni i normalnie je w właściwym dla miejsca zameldowania wydziale komunikacji odbierzesz. Po Polsce i wszędzie poza Czechami możesz jeździć, a w Czechach też, jeśli nie zrobią sprawy u siebie. Na tą kwotę rozumiem wystawili ci mandat, masz go z ich podpisem? Czy wzięli kasę do własnej kieszeni, jak to często u Słowaków i Pepików wobec Polaków.

Swoją drogą, cytuję: "policjant wykonał test (na ślinę) na narkotyki i jak to w Czechach, wyszło pozytywnie na Canabis THC". Co to znaczy jak to w Czechach, myślisz że każdy Polak jeździ po THC w ich kraju?

Nie nazwali tego mandatem a kaucją, jeśli nie stawię się na sprawie to kaucja zostaje zatrzymana, powiedzieli że na sprawie w Czechach ustalą kwotę mandatu i jeśli będzie niższa niż 6 tyś. koron to różnica zostanie mi zwrócona,a jeśli większa to rzecz jasna będę musiał dopłacić. Tak mam dokument potwierdzający przyjęcie kaucji 6.000 koron z podpisem jednego z funkcjonariuszy.
Na pewno nie każdy, ale jak wiadomo jest tam bardziej legalne niż w Polsce, przyznaje racje że nie trafione jest moje sformułowanie.
Dzwoniłem dziś do Konsulatu Głównego RP w Ostrawie, i bardzo miła Pani powiedziała że odeślą PJ do Warszawy, a mieszkam na Śląsku, mam oczekiwać PJ u siebie w mieście czy kontaktować się z siedzibą w Warszawie ? Dziękuje za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Zasadą jest, że władze czeskie jak zatrzymują polskie prawo jazdy, przesyłają do ambasady Rzeczpospolitej Polskiej w Czechach, a ta odsyła prawo jazdy do właściwego ze względu na miejsce zameldowania wydziału komunikacji w starostwie powiatowym. Pani może było miła, ale nie zna przepisów i opowiada bzdury. Ustawa z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami.

Dziękuję bardzo za odpowiedź , mam nadzieje że PJ zostanie mi zwrócone i że wszystko się ułoży, dało mi to dużo do myślenia. pozdrawiam

Witam.Będąc podejrzany o popełnienie wykroczenia z &125c ust. 1lit. Ustawy nr 361/2000 Dz.U.Rep.Czeskiej.
zakaz prowadzenia pojazdów od 6miesięcy do 1 roku(&125c ust. 5 Ustawy nr 361/2000 Dz.U.Rep.Czeskiej)
Mam rozumieć ,że obowiązuje on tylko na terenie czech i nie zostanie mi zabrane prawo jazdy?
Dziękuje za odpowiedź

Chyba o tym jest ten wątek, przeczytałeś go...?

Powrót