PRAWO JAZDY

• Autor wątku Autor wątku Justka001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Justka001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3

Hallo mieszkam w niemczech od 9 lat mam obywatelstwo polskie i zezwolenie na pobyt w niemczech malzenstwo z obywatelem niemiec ,posiadalam prawo jazdy polskie kture stracilam przez gupote w polsce dwa lata temu ,lecz mam pytanie czy mam podchodzic do egzaminu ponownego w polsce czy robic prawo jazdy w Polsce ,wiem tez ze musze w niemczech do MPU a w polsce moge podejsc do egzaminu tylko niewiem teraz co mam robic ,czy jesli w polsce zrobie egzamin i go zdam to moge jezdzic w niemczech ,czy musze robic tu w niemcach .Prosze o Odpowiedz .
:!:
icon_exclaim.gif
[/img]

[cytat:3mf131ye]
Odkąd znaleźliśmy się w Unii Europejskiej Niemcy z upodobaniem robią zakupy w polskich supermarketach, a ostatnio coraz częściej decydują się, aby starać się u nas o prawo jazdy. W porównaniu z zachodnimi polskie ośrodki szkoleniowe są znacznie tańsze. Na kurs w Niemczech trzeba wydać nawet do 1000 euro, w Polsce nie więcej niż 270. Egzamin można zdawać w języku niemieckim.

Polskie prawa jazdy są tanie, ale mają pewien mankament. Prawo Unii precyzuje, że aby prawo jazdy mogło być honorowane w innym kraju niż ten, w którym zostało wystawione, osoba która się nim posługuje musi udokumentować, że zamieszkiwała lub przebywała co najmniej 185 dni w roku na terenie kraju, w którym uzyskała prawo jazdy. Organizatorzy kursów w Polsce pomagają Niemcom „poradzić sobie” z tym drobnym kłopotem i do oferty oprócz jazd i wykładów włączyły fikcyjne adresy zameldowania.
[/cytat:3mf131ye]

Powrót