Wypowiedz Policjanta na forum policyjnym.
[cytat:2nokrgu1]
Witam, miałem ostatnio taką systuację. Zatrzymuję do kontroli pojazd, którego kierującym jest znany mi skądinąd gość notorycznie jeżdżący nie posiadając uprawnień. I coż oto sie dzieje, facio przedstawia mi prawo jazdy, kat.B i cos tam jeszcze, ale jakie jest moje zdziwienie, gdyz prawko jest angielskie. Sprawdzam gościa, nie ma zakazu, nie ma też śladu po uprawnieniach. A ten mi na to, że i owszem zdał egzaminy, uprawnienia posiada, ale nie jest w stanie mi ich okazać, gdyz jak twierdzi zostały w Wydziale komunikacji naszego pieknego miasta, skąd przybyły z Anglii, gdzie jak to określił facio wymienił se polskie prawko na angielskie, gdyż ponoc tam tak mozna (bez zdawania egzaminów). a zrobił to ponieważ władze angielskie wymagaja do założenia działalności drugiego dokumentu ze zdjęciem (jeden to paszport). I co wy na to szanowne koleżanki i koledzy. Ja gościa sprawdziłem i tyle, pojechał sobie dalej. Nadmieniam, że kontrola trwała około 35 minut. Aha przedstawił mi jeszcze pisemko opieczętowane "ważnymi" pieczęciami "ważnych" ludzi - urzędowe z Wydziału komunikacji, w którym to dowiaduję się ,że ustała przyczyna zatrzymania uprawnień, gdyz delikwent zdał stosowne egzaminy i z natychmiastowym rygorem wykonalności takowe uprawnienia są mu przywrócone. A prawko stracił za przekroczona liczbe punktów. Prosze określcie sie co do tego tematu. Dziekuje.
[/cytat:2nokrgu1]
Możesz jeździć po Polsce na Angielskim prawo jeździe póki jesteś tam gdy wrócisz do Polski podlega wymianie .