Prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku lucik0221@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lucik0221@wp.pl

Witam ,mam takie pytanie ,dotyczy prawa jazdy ,zostałem zatrzymany w Niemczech za jazdę w stanie nietrzezwości ,28.11.2010 roku ,prawa jazdy nie miałem ponieważ było ono w Polskim urzędzie komunikacji ,zostało mi zatrzymane w 2002roku ,abym mógł odebrać moje prawo jazdy w Polsce musiałem zrobić kurs i zdać egzamin ,i tak zrobiłem w styczniu 2011 roku zdałem pozytywnie ,oddano mi moje prawko z 2001 roku ,pojechałem do Niemiec gdzie w żółwim tempie trwały procedury by ukarać mnie za tamten wybryk z listopada ,przypadkowo podczas sprawdzania mojej tożsamości policjant zauważył że mam prawko i mi je zabrał mówiąc że nie mogę mieć tego prawka i zabiera mi je za tamtą sprawę ,było to w lutym dosłownie parę dni po odebraniu prawka w moim urzędzie ,teraz dostałem wyrok ,7 miesięcy zakazu poruszania się po Niemczech ,karę pieniężną ,oraz że moje prawo jazdy zostanie odesłane do Polski do urzędu wydającego ,moje pytanie czy mogli mnie w ten sposób ukarać zabierając mi te prawko ,skoro go w tamtym okresie nie miałem,oraz czy po przesłaniu do urzędu będę mógł je odebrać i jezdzić np w Polsce podczas trwania zakazu w Niemczech ?Proszę o szczere odpowiedzi .z góry dziękuję .

Wiem że to trudny temat ,ale może ktoś może mi pomóc?

Jeżeli prawo jazdy odbierzesz w Polsce wtedy będziesz dalej jeździł ale tylko w Polsce.
Ale to trochę potrwa zanim dotrze do Polski
W Niemczech dopiero po zakończeniu kary.
Jeździsz nie pij……..

dziękuję za odpowiedz ,wiem zrobiłem błąd ,za który już płacę :(

Powrót