prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku szafa53
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szafa53

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam.

zatrzymano mi prawo jazdy na okres 1 roku czy muszę zdawać egzamin?

z góry dziękuję za odpowiedz.

a czy jest jakaś różnica 12 miesięcy a 1 rok,czy to ma jakieś znaczenie co do egzaminów .
pozdrawiam.

mam 3 lata w zawieszeniu po jakim czasie obejmie mnie amnestia i będe czysty.
pozdrawiam.

witam bardzo prosze odpowiedz na moje pytanie ? pozdrawiam

Mówiąc "amnestia" chyba chodzi o zatarcie skazania:

Art. 76 par. 1 k.k.
"Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia
okresu próby"

Ponadto muszą być już wykonane środki karne orzeczone wraz z karą pozbawienia wolności w zawieszeniu oraz grzywna (jeśli były stosowane)

W zależności za co ci zatrzymali prawko. Jeżeli zw odkę lub punkty to musisz się poodać kontrolnemy sprawdzeniu kwalifikacji. Dostaniesz skierowanie od starosty na egzamin. Dokładnie poczytaj sobie par 114 Prawo o Ruchu Drogowym.

na jaki egzamin może mnie skierować starosta czy to chodzi o badania psychotechniczne i lekarskie?pozdrawiam.

w par 114 prawo o ruch drogowym pisze że starosta może posłać sprawdzian kwalifikacji jak prawo jazdy jest zatrzymane na więc niż 1 rok, a ja pytam o karę w zawieszeniu.dziękuję i pozdrawiam.

czy ktos pomoze?

miesiac temu mialem stluczka nie wynikala ona z mojej winy ale bylem po sporzyciu kilku piw dokladnie mialem 0,65 promila w wydychanym powietrzu za okolo 10 min 0,45 promila. na polacji przyznalem sie do winy i policjant zadzwonil do prokuratora i ten wstepnie zabral mi prawa jazdy na dwa lata co nie jest jeszcze prawomocne.nigdy dotad nie bylem karany nawed nandatem. badania psychologiczner na ktore mnie skierowano wyszly mi bardzo dobrze. powie mi ktos czy istnieje sznsa ze sad moze mi skrocic wyrok z tych dwuch lat na mniej. Jeszli tak to jak duza jest ta szansa? z gory dziekuje za pomoc i odpowiedz pozdrawiam.

Jeśli te dwa lata zakazu zostaną orzeczone (a to nie należy do kompetencji prokuratora tylko sądu) to jedyną drogą do skrócenia tegozakazu jest ułaskawienie przez Prezydenta RP. Sąd takiego zakazu po jego wymierzeniu skrócić nie może.

hej

to male jest prawdopodobienstwo ze sad moze zmniejszy mi ta kare?:(

Czy zapadł już w tej sprawie wyrok? Czy jest prawomocny?

nie

nie nie zapadl jeszcze wyrok nie bylo jeszcze sprawy a te dwa lata to jest kara wstepna ktora dal prokurator bo na komisariacie przyznalem sie do winy i policjant zadzwonil od razu przy mnie do prokuratora i on tak wstepnie ni to dal plus tam zawiasy mandaty itp

witam , czy ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytanie o tych zawiasach z góry dziękuję i pozdrawiam

luki512 napisał:
nie nie zapadl jeszcze wyrok nie bylo jeszcze sprawy a te dwa lata to jest kara wstepna ktora dal prokurator bo na komisariacie przyznalem sie do winy i policjant zadzwonil od razu przy mnie do prokuratora i on tak wstepnie ni to dal plus tam zawiasy mandaty itp

Jeśli Ty nie cofniesz swojej zgody na skazanie Cię na karę uzgodnioną z prokuratorem to Sąd za Ciebie tej kary obniżać raczej nie będzie.
Na ten temat było wiele wątków na forum - poszukaj.

szafa53 napisał:
witam , czy ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytanie o tych zawiasach

Przecież Whiteman Ci już odpowiedział.

Czyli tak to nie ma szansy ze sad to moze jakims cudem zmniejszy?

Nie licz na cud w Sądzie. Poczytaj inne tematy o dobrowolnym poddaniu się karze, podjemij decyzję i działaj. Nikt za Ciebie cudem nic nie załatwi.

Powrót