prawo karne + przestepstwo gospodar + informatyka

• Autor wątku Autor wątku cotuzrobic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cotuzrobic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Czy jesli nastapila awaria serwera, a nastepnego dnia została mi wypowiedziana umowa o dzieło oraz po przekazaniu hasel firma moze mnie oskarzyc o usuniecie waznych plikow ??
Sytuacja wyglada tak ze ja przekazalem hasla dostepowe do serwera a nastepnie firma nie w mojej obecnosci wynajela firme zew ktora dokonala rzekomych ogledzin i stwierdzila ze usunalem wazne dane z servera :-/.

Firma chce mnie pozwac za to ze usunalem wazne pliki ( czego nie moglem stwierdzic poniewaz nie mialem mozliwosci uczestniczyc w ogledzinach servera jak i nie zostalem o tym poinformowany co by spowodowalo ze dokonalbym rownierz ogledzin servera z przezenmie wskazanym swiadkiem ), oraz za brak dostepu do internetu po ustaniu umowy co spowodowalo straty finansowe innych firm :(
Co mi moze za to grozic oraz czy mam jakas linie obrony ?

zostało złożone zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa? prowadzone jest jakieś postępowanie karne lub cywilne w tej sprawie?

Narazie tylko mi grozono.Wiem , ze zbierane sa dowody przeciwko mnie(jest spisany protokol przez firme zew., ktora rzekomo znalazla dowody iz usunalem wazne pliki), robione byly zdjecia itd. oczywiscie dzialo sie to nie w mojej obecnosci.Jestem pewien ze postepowanie ruszy, poniewaz firma X jest w stanie upadlosci(bedzie prosperowac jakies kilka tygodni badz m-cy)Firma X bedzie chciala zwrotu kosztow jakie poniosla zlecajac usluge firmie zewn.(juz w tym czasie byla zerwana moja umowa o dzielo) oraz zwrotu za poniesione straty z powodu braku internetu.Czy cos mmi grozi,czy maja prawo obciążyc mnie tymi kosztami i jaka mam linie obrony.Przyznam troche sie stresuje mimo ze uwazam , iz nic nie zrobilem.Firma X jest potezna firma i mimo uczciwosci z mojej strony moze wkopac mnie w ogromne problemy i dlugi.Prosze o pomoc :(

czy coś ci grozi.... hm... wszystko zależy od tego czy ewentualne postępowanie będzie cywilne czy karne, jaki zostanie złozony pozew lub zawiadomienie i jak zostanie udokumentowany...a także tym czy będziesz w stanie udowodnić ,że nie zrobiłeś czynu który bedzie ci zarzucany...

A na podstawie tego co wczesniej opisalem, gdyby postepowanie bylo cywilne , jakie zarzuty moga mi postawic?.sam nie jestem w stanie przewdziec jaki zostanie zlozony pozew i jak udokumentowany.Twoim zdaniem jak ta firma do tego podejdzie , czego moge sie spodziewac?Jak wg.Ciebie moge sie bronic?

nie jestem jasnowidzem ,żeby nie wiedząc jaki bedzie pozew i jak udokumentowany wiedzieć z góry jak się bronić...

Powrót