Prawo karne wykonawcze

• Autor wątku Autor wątku nieznany100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nieznany100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Mam takie pytanie 16 listopada mam się stawić na posiedzenie w sprawie zamiany kary ograniczenia wolności na pozbawienie wolności.
Czy moge ustanowić sobie adwokata? Czy na posiedzenie warto wynajmować adwokata?
Chodzi o sprawe z Art. 270. § 1.

nieznany100 napisał:
Czy moge ustanowić sobie adwokata? Czy na posiedzenie warto wynajmować adwokata?
Jeżeli zwiększy twoje szanse i poprawi nastrój, to ustanów, zapłać i niech idzie z tobą na rozprawę. Masz do tego prawo.

Ale chce wziąć z Urzędu adwokata bezpłatnie bo nie stać mnie żeby zapłacić.
A czy na posiedzeniu mogę Sąd prosić o zawiasy?

Bo mam do obycia kare ograniczenia wolności 12miesięcy po 30 godzin w miesiącu.
Z wiązku z tym że tej kary nie odbywam od 2 marca.
To kuratorka wysłała papiery do Sądu.
I będzie teraz posiedzenie o zamiane ograniczenia wolności na zastępczą kare pozbawienie wolności.
Czy jak te posiedzienie będzie 16 listopada to moge sędzi powiedzieć żeby mi dałas zawiasy? Żebym nie mógł odpracowywać tej kary?

A jest możliwość zamiany na grzywne alo na potrącenie z pensji?

nieznany100 napisał:
A jest możliwość zamiany na grzywne alo na potrącenie z pensji?
Na adwokata Cie niestac a chcesz kare ograniczenia wolnosci zamienic na grzywne?
Jeżeli okoliczności wskazują na to, że egzekucja grzywny nie będzie skuteczna podlega ona zamiane na zastępczą karę aresztu

Witam. W 2007r.dostalem wyrok 10 miesięcy pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia. Od 2008 przebywam za granicą. Pracuję. W 2013 r. Sąd zawiesił sprawę. W 2021r adwokat sporządził pismo o droczenie na 7 miesięcy karę ale Sąd nie wyraził zgody . Muszę odbyć karę. Jest jakaś inna możliwość odbycia tej kary niż pójście do ZK.

Ostatnia edycja:
System Dozoru Elektronicznego, ale musisz mieszkać i pracować do Polsce oraz Sąd musi wyrazić na to zgodę.

Co do zasady, nie masz zbyt wielu ruchów - od 14 lat chowasz głowę w piasek zamiast stanąć na wprost problemom, dlatego jako osoba ukrywająca się możesz liczyć jedynie na odbycie kary w warunkach zakładu karnego.

Powrót