Prawo Komunikacij Elektronicznej a operator który nie ma takich danych

• Autor wątku Autor wątku bronzkoko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bronzkoko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Z tego co rozumiem, to prawo lub podobne zostanie niedługo przyjęte:
https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/PrzebiegProc.xsp?id=66C7F7C637867159C12589170035C136

Do tej pory istniał obowiązek trzymania metadanych o użytkowaniu sieci przez operatorów np. sieci telefonicznych, dostawców internetu itp. Nowe prawo ma rozszerzyć to do czegoś co oni nazywają usługami over-the-top, czyli w sumie nie tylko dostawca internetu, ale również dostawca czatu np. whatsapp czy messenger będzie musiał przechowywać następujące dane (Art. 49):
1) ustalenia zakończenia sieci, telekomunikacyjnego urządzenia końcowego oraz użytkownika końcowego:
a) inicjującego połączenie,
b) do którego kierowane jest połączenie;
2) określenia:
a) daty i godziny połączenia oraz czasu jego trwania,
b) rodzaju połączenia,
c) lokalizacji telekomunikacyjnego urządzenia końcowego,
d) danych jednoznacznie identyfikujących użytkownika w sieci

Powiedzmy że chcę oferować usługi zaszyfrowanego czatu (coś jak aplikacje telegram/signal). Mam pytanie, co jeśli system który planuję stworzyć nie udostępnia możliwości operatorowi na kolekcjonowanie niektórych metadanych, na przykład członków rozmowy, dokładnego czasu połączeń, ilości połączeń, wielkości wysłanych plików? Nie chodzi mi o sytuację w której operator decyduje się nie przechowywać tych danych, ale o system wykorzystujący pewne nowsze techniki kryptograficzne/szyfrowania, które zapewniają że operator nie może dowiedzieć się pewnych rzeczy, nawet gdyby chciał i próbował?

Czy taki system będzie nielegalny kiedy to prawo wejdzie, czy po prostu obowiązek retencji danych będzie dotyczył tylko danych do jakich operator ma dostęp (np. adresy IP łączących się klientów wciąż będą zapisywane, ale to w sumie tyle)?

Powrót