prawo łaski w zatarciu skazania czy to mozliwe

• Autor wątku Autor wątku zrazka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zrazka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam , mam taki problem

w kawietniu 2007 zostałem skazany na kare grzywny , którą miałem rozłożoną na raty i ostatnia zapłaciłem w styczniu 2008. Jestem zawodowym kierowcą, w dobie kryzysu o pracę ciężko, ostatnio pracodawca u którego pracowałem poprosił o przyniesienie mi zaswiadczenia o niekaralności no i kicha, z pracy musiałem odejśc. Mam na utrzymaniu malutkie dziecko, szukam pracy gdzie się da ale wszędzie tylko zwolnienia a nie przyjęcia, jako kierowca nie mam co szukac bo wszedzie rządają zaświadczenia o niekaralności a ofert mam kilka. Mam teraz ciężką sytuację finansową uratowało by mnie bardzo gdybym miał czystą kartę. o szybsze zatarcie skazania mogł bym się starac dopiero w styczniu 2011 r a to dużo czasu, słyszałem że można starac się o łaskę u prezydenta, prosze mi powiedziec gdzie mam to napisac ( obiło mi się o uszy że to idzie poprzez sąd gdzie byłem skazany do kancelarii prezydenta ).

Prosze mi pomóc co ja mam tam napisac, gdzie to wysłac jakie są na to szanse, jestem uczciwym obywatelem, jeden głupi wyskok i teraz mam problemy które chciał bym naprawic :(:(

bardzo prosze o odpowiedz

Zastosowanie prawa łaski rzeczywiście może polegać np. na zatarciu skazania.
Wniosek o ułaskawienie składa się w Sądzie, któy wydał sany wyrok w pierwszej instancji. Sądy orzekające wcześniej w sprawie opiniują wniosek - jeśłi choć jedna opinia Sądu będzie pozytywna - wniosek pójdzie dalej. Jeżeli nie - na tym procedura się zakończy.

Prezydent może też z urzędu (czyli z własnej inicjatywy) wszcząć procedurę ułaskawieniową, pomijając w ten sposób opiniowanie sprawy przez Sądy.

Ślicznie dziękuje za szybką odpowiedz, to prosze mi powiedziec w takim razie jak mam zatytułowac pismo i do kogo

bo mam napisane tak :

Do Kancelarii Prezydenta
za pośrednictwem Sądu w... wydział Karny... ul....

czy jak gdzie??

a w tytule mam napisane "Wniosek o prawo łaski do zatarcia skazania"

czy to jest dobrze ??

no i nie rozumiem jakie Sądy opiniują, w mojej sprawie tylko jeden sąd wydał wyrok, więc które tylko ten jeden czy jeszcze jakiś ? Sprawa która się odbyła nie była w sądzie na moim terenie , jest jakaś szansa na to zatarcie ?

Jeszcze raz dziękuje

zrazka napisał:
no i nie rozumiem jakie Sądy opiniują, w mojej sprawie tylko jeden sąd wydał wyrok, więc które tylko ten jeden czy jeszcze jakiś ?

Skoro nie było apelacji i orzekał jeden, to zaopiniuje jeden.

Dziękuje to już rozumiem, prosze mi tylko powiedziec
1. wyslac to do sadu tak nie do zadnej kancelarii prezydenta ?
2. w tytule napisac wniosek o łaske do zatarcia skazania będzie poprawnie ??

Pozdrawiam

zrazka napisał:
1. wyslac to do sadu tak nie do zadnej kancelarii prezydenta ?

Możesz wysłać nawet do Kancelarii.
Prezydent może co prawda zarządać przedstawienia mu akt sprawy i wszczęcia postępowania ułaskawieniowego z urzędu (także bez zasięgania opinii Sądów, jeśli taka jego wola), ale bardziej prawdopodobne jest to, że Kancelaria Prezydenta przekaże to Prokuratorowi Generalnemu w celu nadania sprawie normalnego biegu (czyli w efekcie sprawa trafi do Sądu I instancji celem zaopiniowania i dalszy jej bieg będzie zależał od treści tej opinii).

2. w tytule napisac wniosek o łaske do zatarcia skazania będzie poprawnie

Moim zdaniem wystarczy "wniosek o ułaskawienie". Sugerowany sposób ułaskawienia (zatarcie skazania) można wskazać w uzasadnieniu wniosku.

ile trwa taka procedura?>
i jakie sa mniej wiecej szanse na pozytywna odpowiedz?:>

>ile trwa taka procedura?>

Co najmniej ilka miesięcy.

>i jakie sa mniej wiecej szanse na pozytywna odpowiedz?:>

Ponizej 1%.

Powrót