prawo medyczne - prywatny przewóz krwi i materiału biologicznego

• Autor wątku Autor wątku mick121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mick121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, pracuje w firmie zajmującej się produkcją szczepionek. Zaszła potrzeba wziąć w leasing auto, którym przewozić będziemy mogli krew i inny materiał biologiczny. Dysponujemy póki co odpowiednimi lodówkami do przenoszenia takich materiałów. W internecie jest bardzo niewiele informacji, w dodatku bez podstawy prawnej. Czy takie auto, będące w prywatnych rękach musi spełniać jakieś konkretne wymagania co do wyposażenia itp? Czy musi mieć jakieś zezwolenie z sanepidu? Gdzieś wyczytałem, że taki pojazd musi być także pojazdem uprzywilejowanym, czy w takiej sytuacji potrzebujemy jakiejś zgody z MSW? W ogłoszeniach przetargowych szpitali zazwyczaj jest wskazane, że pojazd musi spełniać wymagania jakiejś normy przenoszącej unijne przepisy zharmonizowane PN-EN 1789:2021-02 - wersja polska, której treść jest dostępna za opłatą na stronie Polskiego Komitetu Normalizacyjnego niestety jest dostępna za opłatą. Problem w tym, że ciężko mi znaleźć informację, czy te wszystkie informacje dotyczą prywatnych przewozów krwi, w artykułach i ogłoszeniach przetargów, które czytałem odnosiły się jednak do publicznych placówek... Jeśli jest ktoś tutaj, kto się na tym zna będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Powrót