Prawo na UEK

• Autor wątku Autor wątku Nisia18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nisia18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam! Od października tego roku na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie będzie można studiować prawo. Jestem tegoroczną maturzystką i zastanawiam się nad wyborem uczelni. Chciałabym studiować prawo, ale nie wiążę swojej przyszłości z zawodem sędziego czy prokuratora, a, np. z doradztwem finansowym czy pracą w administracji. Dlatego też zainteresował mnie kierunek na UEK. Są to jednolite studia magisterskie po których można zrobić aplikację. Zastanawiam się jednak czy taki kierunek to dobry pomysł. W ofercie uczelni podkreślone jest, że program studiów dostarcza wiedzy z zakresu prawa, ze szczególnym uwzględnieniem prawa handlowego i podatkowego. Program studiów ma charakter interdyscyplinarny w tym znaczeniu, że łączy zagadnienia prawne z ekonomicznymi. Zastanawiam się więc, czy nie zaniedbuje innych dziedzin prawa (karne, cywilne) i czy nie ogranicza moich możliwości i czy nie będzie to potem problemem w dostaniu się na aplikacje.
Pytanie ode mnie: czy warto iść na taki kierunek czy na tradycyjne prawo? Jaki może być poziom prawa na UEK?
Jak mogą na ukończenie takiego kierunku patrzeć pracodawcy?
Dodam, że rozważam też prawo na UWr, UŚ i UO. Bardzo proszę o odpowiedź Jest to nowy kierunek, więc nie mogę znaleźć żadnych konkretnych informacji. Podaję też link do tego kierunku gdzie można sprawdzić plan studiów i sylabusy
***Reklama***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Studia to rzecz drugorzędna. Liczy się student - jego zdolności i zaangażowanie. Może nie jest tak, że to jaką uczelnię się ukończy nie ma kompletnie żadnego znaczenia ale bądźmy szczerzy - dla pracodawców jest to z reguły kryterium z tych zdecydowanie mniej istotnych.

Żeby zdać na aplikację korporacyjną wystarczy przeczytać kilkadziesiąt ustaw (w odpowiedniej części). Do tego naprawdę nie ma znaczenia czy uzyskasz tytuł magistra na UJ czy w Wyższej Szkole Robienia Hałasu.

Skoro jest to kierunek nowy, to nie spodziewaj się, że ktoś napisze Ci jaki jest jego poziom.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam wujka prawnika, który wciąż powtarza mi, że jeżeli chcę znaleźć po takich studiach dobrą pracę to muszę skończyć dobrą uczelnie, bo pracodawcy na to patrzą. Stąd właśnie moje obawy :) Oczywiście wiem, że nikt nie może powiedzieć mi jaki będzie poziom tego kierunku. Chodziło mi bardziej o to czego można spodziewać się po tej uczelni...

Witaj, jestem w tej samej sytuacji co ty też mam zamiar studiować prawo jednak od doradztwa finansowego i administracji raczej wolałbym się trzymać z daleka ;p

Za bardzo Ci nie pomogę bo o UEK pierwsze słyszę.Osobiście chciałbym dostać się na UAMa, ale zobaczymy jak to będzie.Wiem że na tym uniwersytecie jest coś takiego jak kierunek prawno-ekonomiczny, który wydaje mi się że po części przypomina ten twój.Ja się na niego nie wybieram bo jak już sama zauważyłaś w pewnym sensie takie kierunki zawężają możliwości :/

Co do samego uniwersytetu, no cóż rozmawiałem jak narazie z paroma studentami i absolwentami prawa i podzielają oni opinie kolegi Yozayana.Ja jednak przedewszystkim chce skończyć dobrą uczelnie bo raz, że satysfakcja a dwa że być może więcej się nauczysz :)

Jeżeli chcesz się rozeznać w kwesti poziomu poszczególnych uczelni to oczywiście warto porozmawiać z studentami i ewentualnie popatrzeć na rankingi wydziałów prawa (chociażby na najnowszy Rzeczpospolitej).

Pozdrawiam ;)

W kwestii uczelni. Gdybym czas poświęcony siedzeniu na wykładach i słuchaniu wykładowcy (który zazwyczaj czytał z kartki, a ja jego słowa mniej albo bardziej bezmyślnie zapisywałem na papier) spędził na czytaniu komentarzy w domu, byłbym obecnie pewnie 5x bardziej wyedukowany niż jestem ;)

Witam wszystkich ;)
Pozwoliłem sobie odświeżyć ten wątek jako że poważnie rozważam studiowanie na prawa na UEK. Na Uj nie mam szansy ze względu na to, że nie mam matury z WOSu, z kolei UP jest zdecydowanie słaby.
Są tu może jacyś studenci tego kierunku na UEK-u lub coś słyszeli z poważnego źródła?
Pozdrawiam

Witam :) Ja jednak nie zdecydowałam się na UEK i nie żałuję. Moja koleżanka uciekła stamtąd po pierwszym roku. Teraz studiuje ze mną i mówi, że jest o niebo lepiej. Niestety nie znam szczegółów, ponieważ nie chciała do końca się przyznać co jej się tam nie podobało. Teraz uważam, że taki kierunek rzeczywiście bardzo zmniejsza możliwości. W pierwszym poście pisałam, że nie interesuje mnie sąd, tylko praca w administracji czy doradztwie finansowym. Jednak studia zmieniły moje myślenie o 180 stopni i okazało się, że interesują mnie zupełnie inne rzeczy. Dlatego zdecydowanie odradzam studiowanie na UEK, bo nie wiadomo co Cię kiedyś zainteresuje i nie warto już na początku studiów zamykać sobie inne możliwości.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :) Obawiam się, że sam sobie ograniczyłem możliwości nie zdając WOS-u. Cóż, ja głównie interesuje się prawem gospodarczym(i konstytucyjnym) a program studiów wygląda sensownie. Jakby udało Ci się dowiedzieć trochę szczegółów, byłbym bardzo wdzięczny.

Wiem, że na Uniwersytecie Śląskim nie trzeba mieć WOS-u jeżeli chciałbyś spróbować jednak prawo :)

Powrót