Prawo niemieckie czy prawo polskie...?

• Autor wątku Autor wątku weiser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

weiser

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jeśli pozywa mnie Niemiec i powołuje się na prawo niemieckie, czy to aby słuszne...? Czy aby nie powinienem być sądzony wg prawa polskiego skoro ja Polak...?

mieszkam w Polsce, jestem Polakiem, i pozwanie dotyczy mojej polskiej działalności.

Pozywający to Niemiec, mający swoją działalność w Niemczech i powołujący się na prawo niemieckie.

Czyje prawo jest nadrzędne...?

kochany,

masz problem...

pomys troszkie..jesli ja bede pracowac w Afryce u afrykanina a jestem polakiem i afrykanin chce mnie pozwac do sadu - to gdzie mnie pozwie afrykanin ???

oczywiscie ze w Afryce....

to jakie ma sie pochodzenia nie swiadczy ze zaraz wszystko odbywa sie w kraju ojczystym, skoro pracowales u niemca,ktory dal ci prace a ty sie z niej nie wywiazales .wedlog prawa to zgodne co niemeic chec zrobic...

zaznaczmy tu odrazu iz pracowale tu legalnie:cool:

Bardzo mało napisałeś o swojej sprawie. Przypuszczam, że Niemiec pozywa cię o jakąś zapłatę. Ale z czego taka zapłata wynika? Czy chodzi o jakąś umowę? Co ten Niemiec twierdzi na uzasadnienie swego żądania? Nie da się na Twoje pytanie odpowiedzieć konkretnie, bo zbyt mało napisałeś. Ogólnie można powiedzieć tak: Jeśli to była jakaś umowa, to prawo właściwe (polskie lub niemieckie) zależy od tego, z którym krajem bardziej związane jest typowe dla tej umowy świadczenie. Przykład: Jeśli w umowie zobowiązałeś się komuś pomalowć dom, który stoi w Niemczech, (umowa o dzieło), to charakterystycznym dla tej umowy jest właśnie świadczenie polegające na pomalowaniu tego domu, a ponieważ ten dom znajduje się w Niemczech, sąd zastosuje w razie sporu prawo niemieckie. Ale to tylko tak ogólnie, nie wiedząc za co ten Niemiec chce te pieniądze.

Powrót