Prawo o ruchu drogowym. Kto ma pierwszeństwo?

• Autor wątku Autor wątku Lukasz_t
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukasz_t

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Kto w takiej sytuacji ma pierwszeństwo? Pieszy idący po chodniku czy żółty samochód skręcający z drogi podporządkowanej na drogę główną z pierwszeństwem przejazdu? W odległości 100m od tego skrzyżowania nie ma tam przejścia dla pieszych.

Ostatnio włączałem się tam do ruchu. Stałem i patrzyłem w lewo, czekając na wolną lukę, aby skręcić w prawo. Nie zauważyłem, że w tym czasie przed maskę mojego samochodu zaczął wchodzić pieszy. Zacząłem ruszać i wtedy usłyszałem krzyk pieszego. Nie potrąciłem go ale niewiele brakowało.

Kto byłby winny w takiej sytuacji? Ja oczywiście nie zachowałem należytej ostrożności, bo patrząc w lewo, kiedy będzie miejsce żeby włączyć się do ruchu nie spojrzałem w prawą stronę i zacząłem ruszać. Ale z drugiej strony, czy pieszy w takiej sytuacji może wchodzić przed samochód?
OBRAZ

Daj link do streetview bo wg mnie jakimś cudem nie znasz podstawowych pojęć a z opisu wynika, że chyba jeździsz samochodem?

1. Piszesz "Ostatnio włączałem się tam do ruchu." - więc jeżeli włączałeś się do ruchu (art. 17) to ustępujesz wszystkim innym uczestnikom ruchu - w tym pieszym
2. Jeżeli jednak wyjazd stamtąd nie jest włączaniem się do ruchu, a dla pieszego nie było przejścia dla pieszych - to ty masz pierwszeństwo
Art. 13
3. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych, o którym mowa w ust. 2, jest dozwolone tylko pod warunkiem, że nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub utrudnienia ruchu pojazdów. Pieszy jest OBOWIĄZANY USTĄPIĆ PIERWSZEŃSTWA ---> pojazdom
3. Ale gdybyś jechał w odwrotnym kierunku - to wtedy pierwszeństwo ma pieszy:
Art. 26
2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.

Powrót