Prawo ochrony środowiska - art. 379 ust. 3

• Autor wątku Autor wątku elman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Jak rozumieć ten zapis? Konkretnie chodzi mi o to czym jest "wstęp" i jak takie czynności mogą wyglądać:

3. Kontrolujący, wykonując kontrolę, jest uprawniony do:
1) wstępu wraz z rzeczoznawcami i niezbędnym sprzętem przez całą dobę na teren nieruchomości, obiektu lub ich części, na których prowadzona jest działalność gospodarcza, a w godzinach od 6 do 22 – na pozostały teren;
2) przeprowadzania badań lub wykonywania innych niezbędnych czynności
kontrolnych;

Czy Straż Miejska może między 6 - 22 bez zapowiedzi wejść na moją posesję, do mojego domu? Mogą zaglądać w każdy kąt, chodzić po domu, robić przeszukanie, fotografować jeśli uznają, że jest to niezbędna czynność kontrolna?

Co jak im nie otworzę? Wejdą z drzwiami? Wiem, że jest bat w art. 225 KK - tylko zastanawiam się jaka jest praktyka organów.

Tak, mogą, jeśl uznają to za stosowne, w każdej chwili przeprowadzać kontrolę. Sami nie wejdą, ale wpuścić musisz. ;)

W praktyce nie będzie to każdy kąt, nie mogą też robić przeszukania – ale dotyczy to wszystkich fragmentów nieruchomości, które mogą dotyczyć ochrony środowiska.

Z drzwiami nie wejdą, ale tak jak napisałeś, mogą wówczas podjąć działania w celu pociągnięcia cię do odpowiedzialności karnej z art. 225 k.k.

Zanim wpuścisz strażnika lub pracownika na teren poproś o okazanie upoważnienie od wójta, Burmistrza lub prezydenta Miasta bez takiego upoważnienie nie mogą nic zrobić. Tak wygląda poprawna kontrola pod względem ochrony środowiska . Pracownicy wydziału Ochrony Środowiska urzędu gminy czy miasta pokazują legitymacje pracownika samorządowego lub identyfikator służbowy oraz upoważnienie że są wyznaczonymi osobami do kontroli.

Powrót