Prawo odnośnie zakupionej muzyki na Audio CD

• Autor wątku Autor wątku dejw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dejw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, zastanawiając się nad prawami jakie posiadam do zakupionej przeze mnie muzyki na płytach CD postanowiłem poszukać odpowiedzi w internecie i natchnąłem się na niniejsze forum, mam nadzieję, że zostaną udzielone mi rzetelne odpowiedzi nawet na najbardziej mogące wydawać się banalne pytania. gdyż chcę znać swoje prawa :)

1) Czy mam prawo do skopiowania utworów na dysk twardy komputera (a płyty np. schowanie do szafki i słuchanie jedynie z komputera?)
2) Czy mam prawo do skopiowania tych utworów na swój drugi komputer oraz odtwarzacz przenośny i słuchania muzyki z dowolnego urządzenia?
3) Czy mam prawo udostępnić te utwory np. moim rodzicom, bądź rodzeństwu w cyfrowej postaci?
4) Czy mam prawo skopiować płytę i korzystać z niej w domu?
5) Czy mam prawo oryginalną płytę zanieść na imprezę (np. dać DJ'owi) aby z niej korzystano?
6) Czy mam prawo skopiowaną przeze mnie płytę zanieść na imprezę aby z niej korzystano?
7) Czy mam prawo utworzyć płytę z utworów z różnych płyt i korzystać w domu?
8) Czy mam prawo utworzoną z różnych utworów płytę zanieść na imprezę?
9) Czy DJ na imprezie ma prawo bez konsekwencji dla mnie utwory ze skopiowanej ode mnie płyty (bądź oryginalnej) skopiować na komputer i odtwarzać na imprezie?
10) Czy mam prawo wrzucić utwory na swój serwer znajdujący się na hostingu pewnej firmy i w odtwarzaczu na swojej stronie udostępnić te utwory aby odwiedzający moją stronę mogli sobie ich posłuchać?
11) Czy mam prawo pożyczyć znajomemu płytę aby sobie posłuchał muzyki i mi ją oddał w przyszłości?
12) Czy mam prawo przerabiać muzykę (remix'y) wg własnych upodobań?
13) Czy mam prawo przerobioną przez siebie muzykę zanieść na imprezę?

mały OT: 14) Czy mam prawo skopiować wypożyczony z wypożyczalni film dvd i odtwarzać sobie go wg własnych upodobań?
15) Czy mam prawo wyżej wymieniony film pożyczyć rodzinie/znajomym do obejrzenia?

Wszystko to już w różnych tematach było...

1) Tak
2) Tak
3) Tak
4) Tak
5) Zależy, co to za impreza
6) Zależy, co to za impreza
7) Tak
8) Zanieść? Oczywiście
9) Zależy, co to za impreza
10) Tylko jeżeli masz prawa do ich rozpowszechniania
11) Tak
12) Tak
13) Zanieść? Oczywiście
14) Tak
15) Tak

5) 6) 9) 13) - impreza zamknięta np. w klubie wynajętym.
8) - zanieść aby z niej korzystano (impreza zamknięta w wynajętym klubie.)

Impreza zamknięta w gronie znajomych -> dozwolony użytek prywatny.
Jednak definicja grona znajomych może być śliska, więc radziłbym uważać z tym.

Powrót