Prawo patentowe na pomysł

• Autor wątku Autor wątku kai123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kai123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
a ja mam pomysł na nową gazetę. Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mógł mi powiedzić jak mogę zabezpieczyć się przed ewentualną kradzieżą:). czy to jest tak samo jak w przypadku loois21?? z góry dzięki za odpowiedź:) PS. nie wiem jak założyć nowy wątek, dlatego tu pisze.. sorki

Witaj, nie można w sposób bezpośredni opatentować pomysłu.Zabezpieczeniem może być szczegółowe opisanie pomysłu oraz zawarcie z potencjalnymi kontrahentami z którymi chcesz rozmawiać na ten temat umowy o poufności, której częścią bądź załącznikiem byłby wspomniany opis. Ale miej świadomość, że to nie jest 100% zabezpieczenie, zwłaszcza, jeśli z drugiej strony jest armia sprytnych prawników.

Dzięki wielkie za odpowiedź, bardzo mi pomogłeś:) mam nadzieję że jednak uda mi się uniknąć takich nieprzyjemnych sytuacji..

Mam w planach podjęcie tego ryzyka i otworzenie redakcji ale chciałabym prosić was o pomoc. na początek myślę o badaniu rynku, np. ankiety przeprowadzane na ulicy i tu moje pierwsze pytanie: czy trzeba gdzieś zgłaszać lub dostać pozwolenie na przeprowadzanie takiej ankiety?

Powrót