Prawo po administracji

• Autor wątku Autor wątku k44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

k44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mam pytanie, otóż czy jest możliwe dostać się na 2 lata magisterki z prawa po licencjacie z administracji?

Dodam że licencjat z administracji był robiony na wątpliwej jakości uczelni prywatnej

A widziałeś gdzies uzupełniające magisterskie studia prawnicze?

buddy_law napisał:
A widziałeś gdzies uzupełniające magisterskie studia prawnicze?

Ktoś mnie poprosił o znalezienie odpowiedzi, przyznam się szczerze że mogłem pójść troche na łatwizne i spytać się tutaj, osób które znają temat...

Nie no, właśnie ci odpowiedziałem. Studia prawnicze w Polsce są jednolite magisterskie. Nie ma prawa w systemie bolońskim (3 lata licencjat+2 lata magisterskie), przynajmniej ja o takim nie słyszałem. Wobec tego nie ma mozliwości żeby po licencjacie z administracji, czy czegokolwiek innego, iść na uzupełniające prawo.

Dawno temu była opcja po 5 latach administracji "dorobic" 2 lata prawa

A czy warto podejmować studia prawnicze po skończeniu administracji?

LibertyPrime napisał:
A czy warto podejmować studia prawnicze po skończeniu administracji?
Zależy jaki ma się cel bo tak samo warto po japonistyce iść na biotechnologię ale nie w każdym przypadku.

Są ludzie, którzy równolegle studiują oba - prawo i administrację - co nie bardzo rozumiem (jeśli prawo - to po co administrację?).

ja mam taki sam problem. Podjęłam studia na kierunku administracja i chętnie przeniosłabym się z uzupełniających magisterskich na kierunek prawo. Przedmioty prawie takie same, prawo i prawo tylko że po administracji" wychodzi się na lewo". Wydawało mi się że nie ma sensu iść na prawo bo i tak nie uda mi się zrobić aplikacji, ale teraz wiem że lepiej było by mieć magistra prawa i nie mieć aplikacji niż magistra administracji. Daje to więcej możliwości . Dobra wiadomość są studia eksternistyczne.

Bez wątpienia nie ma takiej możliwości, żeby po licencjacie z administracji przenieść się na studia uzupełniające na prawo. Prawo prowadzone jest w systemie jednolitych studiów magisterskich (5 letnich). Nie ma takiego tworu, jak uzupełniające studia magisterskie na prawie.

Moja koleżanka również zastanawiała się nad prawem, ale ostatecznie wspolnie podjęłyśmy studia organizowane przez WSKZ na kierunku administracja. Studia są online. Stwierdziłyśmy, że będzie to najlepsza forma dla nas. Nie musimy tracić pieniędzy na dojazdy, a dodatkowo bez problemu możemy podjąć prace bo uczymy się w dowolnym momencie bez określonych konkretnych terminów.

SuePegg napisał:
Moja koleżanka również zastanawiała się nad prawem, ale ostatecznie wspolnie podjęłyśmy studia organizowane przez WSKZ na kierunku administracja. Studia są online. Stwierdziłyśmy, że będzie to najlepsza forma dla nas. Nie musimy tracić pieniędzy na dojazdy, a dodatkowo bez problemu możemy podjąć prace bo uczymy się w dowolnym momencie bez określonych konkretnych terminów.

Gratuluję wyboru. Pogadamy za pięć lat jak przyjdzie czas na szukanie pracy.

To przecież reklama jest. Już kilka postów chwalących tę, anonimowaną dla mnie, uczelnię tutaj widziałem.

Powrót