Prawo podatkowe

• Autor wątku Autor wątku europeistyka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

europeistyka

Drodzy Użytkownicy ,
jestem na europeistyce i kompletnie nie wiem jak zabrać się na zadane nam kazusy z prawa podatkowego , jeżeli ktoś byłby tak uprzejmy i miły aby pomóc mi je rozwiązać byłabym ogromnie wdzięczna! :> Poniżej zamieszczam 3 kazusy :) Wiem tylko że powinnam szukać odpowiedzi w ustawie podatek od towarów i usług w której kompletnie nie mogę się odnaleźć.

Kazus1
Marian W. był właścicielem działki budowlanej o znaczącej powierzchni nieopodal centrum miasta P.Marian postanowił sprzedać posiadaną działkę,lecz uznał że uzyska za nia większe srodki jeśli podzieli ja na szereg (10) drobnych dzialek które następnie odrębnie sprzeda. Jak pomyslal tak zrobil. Laczna wartość przedmiotu przeprowadzonych przez Mariana W. transakcji zdecydowanie przekroczyla 40 000 zl. Czy marian w . powinien doliczać podatek od towarów i usług do ceny sprzedawanych dzialek?
Kazus2
Jan K. i Jarosław K założyli spółkę kapitałową z zamiarem prowazenia dz.g. PO zalozeniu spolki zlecili przygotowanie biznes planu, z którego wynikała ze dzialalnosc może być w dluzszej peprspektywie dochodowa. Poczynili pewne wydatki inwestycyjne-zakup urzadzen etc. Już po sporządzeniu tego planu na skutek radykalnej zmiany cen surowcow których zamierzala w toku dz.g. spolka Jana K i Jaroslawa K. – okazało się ze ich spolka musiałabym generować straty. Dlatego tez postanowili zaniechać prowadzenie planowanej dz.g. Czy spolka ma prawo do odliczenia podatku naliczonego w związku ze sporządzeniem biznes planu oraz nabyciem urzadzen?
Kazus10
Lech M. świadczy usługi na rzecz podatnikow podatku od wartości dodanej zarejestowanych w innych niż PL państwach członkowskich Wspolnoty Europejskiej. Tlumaczy symultanicznie z jezyka maltańskiego na estoński. Usługi wykonuje przeważnie na litwie. Jego miejscem zamieszkania jest PL. Czy lech podlega w związku ze swiadczeniem wyżej wymienionych usług opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług w pl?

BARDZO PROSZĘ O POMOC.

Wyglądałoby to poważniej, gdybyś zaproponował/a własne rozwiązania. Bez tego sprawiasz wrażenie, że idziesz na łatwiznę.

Powrót