Prawo posiadania

• Autor wątku Autor wątku rosos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rosos

Użytkownik
Odpowiedzi
125
Witam,
moje pytanie:
czy prawo posiadania zasadzone na osobe fizyczną- własciciela, dotyczące prawa przejscia i przejazdu przez nieruchomosci innej osoby fizycznej,
przejdzie w chwili gdy wlasciciel sprzeda, podaruje, taka nieruchomość ?

to prawo nie jest wpisane do ksiegi wieczystej

z gory dziękuję

Proszę nie mylić posiadania ze służebnością.
Mamy służebnośc gruntową i osobistą.
Wnioskuję z Pana zapisów, że jest to służebność osobista, która wygasa z chwilą śmierci uprawnionego.
Trzeba było wnioskować o służebnośc gruntową, wtedy ustanowiono by służebność na rzecz każdoczesnego współwłaściciela działki nr XXX (nieruchomości władnącej).
Ale proszę dokoladnie przytoczyć zapis ustanawiający służebność.

nie mam przy sobie wyroku
ale chodzilo o to ze osoba zalozyla sprawe o przywrocenie posiadania drogi (polna sciezka) i sad jej to posiadanie przywrocil
czyli jest to sluzebnosc osobista
więc jesli kupie taka nieruchomosc to tamta osoba ma roszczenie do konkretnej osoby, ktora jej posiadanie przerwala
czy ona bedzie mogla dochodzis od poczatku posiadania jesli to ja stane sie wlascicielem?

Jeżeli mamy do czynienia z posiadaniem to na pewno nie mamy do czynienia ze służebnością. Widocznie powód (posiadacz) poczuł się "urażony" na dotychczasowego właściciela, np. tym że właściciel wszedł na ścieżkę, którą ów posiadacz posiada. Masło maślane, mam nadzieję, że Pan rozumie.
Jeżeli dotychczasowy właściciel zbywa nieruchomość, na której sąd przywrócił posiadanie to uważam, że nowy nabywca nie jest obciążony, nakazem naruszenia posiadania, ale może się spodziewać pozwu w przypadku naruszenia posiadania, np. zacznie Pan budować płot, podjazd, chodnik lub budynek. Posiadacz może zatrzymać prace budowlnae, nakazać przywrócenia do stanu pierwotnego.
Są tu terminy :
1. roszczenie o wstrzymanie budowy - w ciągu miesiąca od rozpoczęcia budowy,
2.roszczenie o przywrócenie do stanu poprzedniego i o zaniechanie naruszeń - w ciągu roku od chwili naruszenia.

Nowemu nabywcy sugerowałbym złożenie pozwu o wydanie nieruchomości. Zapewne trzeba liczyć się z reakcją i złożeniem przez posiadacza wniosku o ustanowienie służebności (zapewne gruntowej) oraz roszczenia pkt 1 lub 2.
Proszę pamiętać, ze ustanowienieni służebności ma na celu zwiększenie nieruchomości władnącej (posiadacza) - to musi udowodnić wnioskodawca.
W konsekwencji dróżka może być dalej dróżką...

Dziękuje,
a jak bedzie w przypadku gdy ta "drózka" jest od 5 lat zagrodzona, wchodzi w skład tej nieruchomosci i nikt nia juz 5 lat nie chodzi (przejezdza)
a to przywrocenie posiadania nastapilo jakies 1,5 roku temu po 3.5 letnim procesie ale wyrok jest nie wyegzekwowany
sprawa wisi
komornik nie chce podjac czynnosci bo wyrok byl na meża a nie obejmował zony a nieruchomosc stanowi wspołwłasnosc majątkowa
strasznie to zagmatwane

moze ktoś nabył taka "obciażona " nieruchomość?

Złóż wniosek na podstawie art.787 k.p.c. o nadanie klauzuli p-ko małżonkowi dłużnika (z ograniczeniem odpowiedzialności do majątku wspólnego).

i oczekiwac orzecznia, ze egzekucja jest nie możliwa bo należałoby ja przeprowadzić z majątku wspólnego?
nie rozumiem

[cytat="rosos"]komornik nie chce podjac czynnosci bo wyrok byl na meża a nie obejmował zony a nieruchomosc stanowi wspołwłasnosc majątkowa
[/cytat]

...to żeby komornik podjął czynności złóż wniosek o nadanie klauzli p-ko małzonkowi dłużnika. Dostaniesz klauzulę i rozszerzysz wniosek. Sprawa ruszy - wg komornika.

[cytat="rosos"]a jak bedzie w przypadku gdy ta "drózka" jest od 5 lat zagrodzona, wchodzi w skład tej nieruchomosci i nikt nia juz 5 lat nie chodzi (przejezdza) [/cytat]

Jeżeli chodzi o posiadanie to tylko przywrócenie tej nieruchomości może odbyć się poprzez pozew o wydanie nieruchomości.
[Jeżeli służebność to można żądać zniesienia służebności].

Powrót