M
Magdana
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
W związku z otwarciem z dniem 01. maja 2011 r. rynku pracy w Szwajcarii rozpoczynają działalność agencje pośrednictwa pracy, zbierające dane osób, wyrażających chęć do pracy w Szwajcarii. W jednym z takich biur mąż zawarł umowę o pośrednictwo pracy. Jest to biuro szwajcarskie (posiada odpowiedni wpis w bazie szwajcarskich pośrednictw), ale umowę mąż zawarł na terenie Polski, a podpisał ją w imieniu spółki jej reprezentant na Polskę. Jest to osoba prawna, wpisana do rejestru agencji zatrudnienia w Polsce, posiadająca NIP i REGON, na stronie internetowej agencji jawnie wskazana jako reprezentant s-ki na Polskę, jednak w umowie wprost jest wskazane, że stroną jest spółka ze Szwajcarii. W umowie jest zapis, który nas niepokoi, a mianowicie - wymóg uiszczenia opłaty wpisowego za zarejestrowanie w systemie pośrednictwa. Wykopałam w necie szwajcarskie przepisy pośrednictwa pracy i z tego, co udało mi się rozszyfrować wynika, że na bazie przepisów szwajcarskich jest to opłata unormowana prawnie. Jednak moja obawa dotyczy kwestii, czy podpisując taką umowę na terenie Polski (pomimo, że podpisuję ją z firmą szwajcarską) nie obowiązują stron przepisy prawa polskiego, które stanowczo zakazują pobierania jakichkolwiek opłat przed zawarciem umowy o pracę z pracodawcą. Nie jest to co prawda wielka opłata i faktycznie wynika z rozporządzenia szwajcarskiego, ale jednak wolałabym się upewnić co do zasady. Z góry dziękuję za informacje.