Prawo rękojmi i telefon komórkowy

• Autor wątku Autor wątku Retro321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Retro321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Jakiś czasu temu zakupiłem w umowie o abonent (na osobę prywatną) telefon komórkowy. Jak się jednak okazało, telefon ten posiadał usterki - jedną z nich był niesprawnie działający panel dotykowy komórki, drugą wadą był nieprawidłowo działający aparat wewnętrzny. Oddałem komórkę do serwisu - wróciła, na karcie gwarancyjnej napisano, iż została wymieniona płytka panelu dotykowego. Nie wspomniano jednak nic o naprawie aparatu, aczkolwiek kiedy "testowałem" go w salonie mojego operatora, działał już poprawnie. Tydzień po zwróceniu telefonu przez serwis, pojawiła się kolejna usterka - zepsuło się podświetlanie klawiatury numerycznej telefonu. Po raz drugi oddałem komórkę do serwisu, wada została naprawiona, telefon wydawał się sprawny. Niedawno zauważyłem jednak, że panel dotykowy znów nie działa tak, jak należy (jeden z przycisków dotykowych jest za mało czuły), a ponadto aparat wewnętrzny przestał działać w prawidłowy sposób.

Pojawia się teraz pytanie, czy po raz kolejny muszę zwrócić telefon do serwisu, czy mogę domagać się w serwisie mojego operatora, tytułem rękojmi, wymianę telefonu komórkowego na nowy model, bądź też - w przypadku braku tych samych modeli - na model o zbliżonej cenie? Nie jestem pewien, ale o uprawnieniach kupującego tytułem rękojmi mówi chyba Kodeks Cywilny, a konkretniej art. 561 Kodeksu (klient może żądać wymiany rzeczy na wolną od wad)? Czy mogę zatem skorzystać z tego prawa, o ile takowe w ogóle posiadam? : )

witam

zainicjowałeś tryb naprawy towaru z tytułu gwarancji, tj. umowy gwarancyjnej z producentem - zwrot twój, że dokonano wpisów w karcie gwarancyjnej o tym świadczy; zatem swych uprawnień jako kupującego (konsumenta) musisz szukać w umowie gwarancyjnej;
gdybyś skorzystał z trybu niezgodności towaru z umową z ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (do tego typu sprzedaży nie ma bowiem zastosowanie kodeks cywilny i wskazane przez ciebie artykuły dotyczące tzw. rękojmi za wady fizyczne), mógłbyś ewentualnie żądać po dwóch naprawach odstąpienia od umowy i zwrotu kasy i następnie nabyć w podobnej cenie inny model albo żądać obniżenia ceny wadliwego towaru

pzdr

Powrót