Prawo rodzinne: prawa kobiety a zwiazek z mezczyzna w separacji

• Autor wątku Autor wątku Ines31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Ines31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zalezy mi na uzyskaniu porady prawnej z zakresu prawa rodzinnego obowiazujacego w Anglii oraz uzyskaniu informacji o rozwiazaniu jakim jest wykup nieruchomosci zwiazanej z poruszonym zagadnieniem.

Temat zapytania dotyczy postepowania przedrozwodowego a konkretnie mozliwosci zabezpieczenia majatku mojego zonatego partnera (obywatelstwo brytyjskie), ktory od 2007 roku zyje w nieoficjalnej separacji ze swoja obecna zona i dwojka dzieci. Zalezy mi rowniez na inf dot mojej osoby i tego co moge a czego nie w zaistnialych okolicznosciach.

Moj partner posiada dwie nieruchomosci (bez zadnego kredytu), nowa ktora nabyl w listopadzie ubieglego roku (jest jedynie na niego) wyremontowalismy wspolnie oraz zaplanowalismy, ze do czasu rozwodu przeprowadzimy sie do niej, a do ukonczenia prac remontowych bede w niej mieszkala sama (od stycznia br mieszkam). Kolejnym krokiem mialo byc dopisanie mojej osoby do aktu notarialnego lub calkowite zabezpieczenie nieruchomosci przed postepowaniem rozwodowych i podzialem majatku przepisanie domu na mnie. ich wspolna nieruchomosc jest 3,5 razy wieksza tym samym i jej wartosc Problem powstal kiedy dowiedzielismy sie, ze bedac w trakcie malzenstwa pomysl ten zostanie uznany jako ochora przed utrata i przygotowanie sie przed wystapienim o pozew rozwodowy.

Zalezy mi na informaji zwiazanej z moimi prawami jako osoby mieszkajacej w jego domu, czy chwilowa umowa najmu zabezpieczy mnie przed nachodzeniem ze strony jego zony i czy ma ona w ogole prawo wstepu do tego domu nie bedac jego wlascicielem. Czy byc moze rozwiazaniem byloby odkupienie nieruchomosci od mojego partnera po cenie zakupu lub nizszej?

Zaistniala sytuacja rodzi wiele innych pytan. Czy moge liczyc na pomoc z Pani strony?

Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za odpowiedz

Witam,
Z takim pytaniami udaj sie do prawnika, wydaje mi sie ze dom jest nabyty w trakcie malzenstwa wg. prawa jest wspolnym majatkiem.

dziekuje za sugestie, jestem w trakcie poszukiwan polskiego prawnika.

Sluszna decyzja, a tak na marginesie radze abys byla ostrozna w inwestowaniu pieniedzy w niewiadomy uklad.
Powodzenia

Powrót